четвъртък, 9 юли 2009 г.

ТОЗИ НЕЯСЕН СУБЕКТ НА ВИНАТА

Флагелантството или самобичуването е религиозно движение, възникнало през мрачните XIII XIV век. Религиозната практика на привържениците му включва публично самобичуване, чрез което да постигнат изкупление и пречистване от греховете. Днес този ритуал често се практикува от шиитите при религиозни процесии.

А в последните дни символично се наблюдава и сред редиците на бившата вече власт. Дали мотивите са изкупление и пречистване или пък спасение от политическа смърт, това знаят единствено самобичуващите се. Ние можем само да предполагаме на базата на опита си. Броени дни след безславното сгромолясване на партията, именно някои от нейните стожери започнаха да обикалят публицистичните предавания, критикувайки някои традиционни за левицата практики, довели до неуспеха й. Оказва се, че те многократно са предупреждавали и настоявали за промяна, обаче, видите ли, една птичка пролет не прави. Интересно сега колко ли такива „самотни” птички ще се появят.

От Красимир Премянов, например, научихме, че още при Жан Виденовото правителство настоявал да се демократизира избора на ръководство, макар, че според биографичната справка в периода 1994-1998г. е зам. председател на БСП. Въпреки това обаче думата му не се е чула. Изглежда, че самият той е бил недоволен, задето са го избрали недемократично.

Самокритични думи се чуха и от Младен Червеняков, който говори за кризата в политическата система, мутризацията в политиката, липсата на диалог в партията. А неговата биографична справка може да ни припомни, че е бил министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов, а в 37-то, 39-то и 40-то Народно събрание е участвал в изготвянето и прилагането на повечето законодателни актове. Странно защо при такава важна роля в управлението на страната, повикът му към промяна също е останал глас в пустиня.

Религиозните фанатици, упражняващи ритуала на самобичуване, имат конкретна идея за виновника, когото наказват - себе си. Ролята на социалистическите (само)критици, които се самобичуват от името на партията си, е доста двойствена обаче. От една страна те говорят за слабости и грешки в управлението, от друга страна се разграничават от него, все едно че и те като нас са потърпевши.

Естествено, ние очакваме (или по-скоро не) да чуем самокритика и съжаление от страна на БСП. Но едва ли вината без лице би удовлетворила някого.

Снимка: http://en.wikipedia.org/wiki/Flagellant

8 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Като се обърне каруцата - пътища много и специалисти каруцари дал Бог.

8 zh Team каза...

Ами те са от каруцарите, дето обърнаха каруцата, пък сега се правят на потърпевши. Просто си подсигуряват по-нататъшното битие.

ssk каза...

http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=258&video_id=16956 - също


Днес в "Разговорът" на ББТ беше същата история, но не помня участниците.

Чух, че и Овчаров се оплаквал по вестниците...

8 zh Team каза...

Ще се наредят на опашка сега пред телевизиите и вестниците.

ssk каза...

Тези в "Разговорът" бяха Близнашки и Красимир Премянов.

8 zh Team каза...

Тоя Премянов пък кога яде, и спи.

Ян Бибиян каза...

Половината от правителството са за затвора.

8 zh Team каза...

Повече са, а като сложим депутати и съдии,за братята роми няма да остане място по килиите.