сряда, 1 юли 2009 г.

БРАДВАТА

Да се радваме, че учебната година свърши. Понеже брадвата започна да сече и в училище. По информация на Mediapool мрачната реклама на БСП, изпълнена с внушения, характерни за филм като "Психо", е пропълзяла чрез Гугъл - рекламите до интернет - страницата на софийското 1 СОУ "Пенчо Славейков". В закона, а и в правилника за вътрешния ред на всяко училище е залегнала категоричната забрана за политическа агитация. Другарите, както може да се очаква, са невинни - всеки може да се възползва от тази възможност за реклама, нали? Само дето другарите много добре знаят, че всички държавни институции вече са част от мрежата и би трябвало, преди да направят този ход, да предупредят училищата.

Със сигурност не малко учители, порязани от секирата на Орешарски, Вълчев, а и цялото правителство на Станишев, силно се изкушават да споделят пред учениците какво си мислят за тях и за партиите им. Досега обаче няма информация за подобно погазване на правилника, етиката и морала в тази институция. За преподавателите училището остава територия на знанието, на която децата развиват мисленето, способностите и креативността си. Подготвят се за едно по-добро бъдеще, което не е изпълнено със страх, брадви и черни тонове. Школските години на техните родители преминаха под сянката на летящите империалистически бомбардировачи, на състезанията по бързо поставяне на противогаз и сглобяване на Калашник, на вечния страх от Хирошима 2. Официално Студената война свърши. Неофициално днешните български деца продължават да бъдат нейна жертва.

За другарите: поздрав с едноименната песен на „Ахат”

6 коментара:

САНДО каза...

Помня, помня аз как правехме противоядрени учения и евакуации с камиони ЗИЛ, ГАЗ и т.н., а ние, първокласниците, уплашено плачехме, защото за нас това въобще не беше на игра.

Обаче на другарите май хич не им е приятно да им припомняме какви идиоти бяха. Защото изобщо не са се променили, ама нито грам значи!

ЗЛАТИНА КОЕВА каза...

Ужас направо! Дано да ги махнем, че не знам иначе...
Пък от техните простотии едно време наистина много бях наплашена като дете. По едно време като чуех самолет и се криех. Сега ми е смешно, ама тогава не беше.

САНДО каза...

И аз се смея, но детските психически травми остават до живот. Другарите това си го знаят и поради същата причина рекламата им се появява по школските сайтове.
А нас ни водеха да гледаме "Време разделно" - какво по ефикасно в пропагандната война от групови изнасилвания и набивания на кол, прожектирани на малолетни пионерчета?

Павел Борисов Николов каза...

А часовете по военно обучение! Простотия и тъпотия!!

ЗЛАТИНА КОЕВА каза...

Ами за тях говоря.Ние имахме една англичанка в училище, която направо изпадна в шок, като ни видя да разнасяме автомати. Виж германците ни бяха от ГДР-то и бяха свикнали.

Павел Борисов Николов каза...

А на нас по военно обучение в гимназията ни предаваше един изключително тъп шапкар, пишеше на дъската с безброй много правописни грешки и говореше страшни глупости. Веднъж решихме да запишем уникалните му умотворения, тъкмо тогава на един мой съученик му бяха донесли някъде от гнилия Запад едно касетофонче (такива неща в България нямаше по това време). И понеже аз стоях на първия чин, вързаха ми касетофончето на гърба, кабела на микрофона пуснахме през ръкава на куртката ми, а в ръката ми трябваше да стои микрофонът и за да не се вижда, бинтоваха ми я заедно с него, уж съм се наранил нещо. Също като в треторазряден шпионски филм. Та с такива глупости се занимавахме по това военно обучение, вместо да учим и научим нещо друго, полезно...
Май излязох от темата, ама ме налетяха рано сутринта спомени...