сряда, 1 юли 2009 г.

БРАДВАТА

Да се радваме, че учебната година свърши. Понеже брадвата започна да сече и в училище. По информация на Mediapool мрачната реклама на БСП, изпълнена с внушения, характерни за филм като "Психо", е пропълзяла чрез Гугъл - рекламите до интернет - страницата на софийското 1 СОУ "Пенчо Славейков". В закона, а и в правилника за вътрешния ред на всяко училище е залегнала категоричната забрана за политическа агитация. Другарите, както може да се очаква, са невинни - всеки може да се възползва от тази възможност за реклама, нали? Само дето другарите много добре знаят, че всички държавни институции вече са част от мрежата и би трябвало, преди да направят този ход, да предупредят училищата.

Със сигурност не малко учители, порязани от секирата на Орешарски, Вълчев, а и цялото правителство на Станишев, силно се изкушават да споделят пред учениците какво си мислят за тях и за партиите им. Досега обаче няма информация за подобно погазване на правилника, етиката и морала в тази институция. За преподавателите училището остава територия на знанието, на която децата развиват мисленето, способностите и креативността си. Подготвят се за едно по-добро бъдеще, което не е изпълнено със страх, брадви и черни тонове. Школските години на техните родители преминаха под сянката на летящите империалистически бомбардировачи, на състезанията по бързо поставяне на противогаз и сглобяване на Калашник, на вечния страх от Хирошима 2. Официално Студената война свърши. Неофициално днешните български деца продължават да бъдат нейна жертва.

За другарите: поздрав с едноименната песен на „Ахат”

6 коментара:

САНДО каза...

Помня, помня аз как правехме противоядрени учения и евакуации с камиони ЗИЛ, ГАЗ и т.н., а ние, първокласниците, уплашено плачехме, защото за нас това въобще не беше на игра.

Обаче на другарите май хич не им е приятно да им припомняме какви идиоти бяха. Защото изобщо не са се променили, ама нито грам значи!

8 zh Team каза...

Ужас направо! Дано да ги махнем, че не знам иначе...
Пък от техните простотии едно време наистина много бях наплашена като дете. По едно време като чуех самолет и се криех. Сега ми е смешно, ама тогава не беше.

САНДО каза...

И аз се смея, но детските психически травми остават до живот. Другарите това си го знаят и поради същата причина рекламата им се появява по школските сайтове.
А нас ни водеха да гледаме "Време разделно" - какво по ефикасно в пропагандната война от групови изнасилвания и набивания на кол, прожектирани на малолетни пионерчета?

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

А часовете по военно обучение! Простотия и тъпотия!!

8 zh Team каза...

Ами за тях говоря.Ние имахме една англичанка в училище, която направо изпадна в шок, като ни видя да разнасяме автомати. Виж германците ни бяха от ГДР-то и бяха свикнали.

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

А на нас по военно обучение в гимназията ни предаваше един изключително тъп шапкар, пишеше на дъската с безброй много правописни грешки и говореше страшни глупости. Веднъж решихме да запишем уникалните му умотворения, тъкмо тогава на един мой съученик му бяха донесли някъде от гнилия Запад едно касетофонче (такива неща в България нямаше по това време). И понеже аз стоях на първия чин, вързаха ми касетофончето на гърба, кабела на микрофона пуснахме през ръкава на куртката ми, а в ръката ми трябваше да стои микрофонът и за да не се вижда, бинтоваха ми я заедно с него, уж съм се наранил нещо. Също като в треторазряден шпионски филм. Та с такива глупости се занимавахме по това военно обучение, вместо да учим и научим нещо друго, полезно...
Май излязох от темата, ама ме налетяха рано сутринта спомени...