петък, 17 юли 2009 г.

ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ

За да бъда и аз на всяко гърне мерудия, реших да си кажа мнението за цирка около "паметната записка" и понеже нещата там ежеминутно могат да се променят, хвърлих един поглед на новините. И така рискът да повторя с други думи нещо, вече казано по въпроса, отпадна. Или засега се отложи. Понеже ето какво прочетох:

"Върнат е в цялост. Няма видими белези и липсващи крайници".

Тъй като роботостроенето у нас не е в много напреднала фаза, няма как да допуснете, че някой е върнал откраднат андроид – домашен помощник.

По думите на зам.-градския прокурор Роман Василев, в ненасипно състояние е върнат отвлеченият Александър Краус (или Краузе), вярно, със спорна самоличност, но неоспоримо принадлежащ към човешката раса.

Ясно е, че всяка професионална сфера си има свой жаргон. Той е особено натрапчив в по-консервативните системи като образованието, полицията, армията, а явно и в прокуратурата. Ако нещата опираха само до изказа, щеше да е добре. За съжаление обаче често клишетата в езика съответстват на клишетата в отношението на работещите в тези сфери към хората, с които се занимават. За учителя ученикът е преписвач, за полицая гражданинът е нарушител, за чиновника зад гишето си просто поредният досаден смутител. Професионалната деформация води до предразсъдъци и липса на толерантност, но не може да бъде оправдание за липсата на етика и грубостта, особено в професии, при които се работи с много хора. Вниманието е важно, защото в много случаи тези хора са в беда, уязвими, нуждаят се от помощ или просто са зависими от човека насреща. И независимо от възрастта, пола, статуса и т.н. са хора, а не андроиди.

Забележка: Репликата на прокурора просто ме наведе на тези разсъждения, което не означава, че те се отнасят лично до него. Може би е добър прокурор и свестен човек, просто се е изказал малко неудачно.


Няма коментари: