четвъртък, 2 юли 2009 г.

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СТАНИШЕВ ПО ПОВОД ХАКНАТИЯ САЙТ (Примерен разговор с журналистката Х)

Журналистката Х: Г-н Станишев, какво е становището Ви по повод хакерската атака срещу сайта Ви?

Г-н Станишев: Живеем в демократична държава и свободата, която ни дава изразяването в интернет - пространството е свързана с определен риск за всички. Както знаете, свободата означава и отговорност, факт, който хакерите не осъзнават достатъчно.

Журналистката Х : Това ли е причината, поради която Вашата партия така последователно отстояваше правото на следене на електронните комуникации?

Г-н Станишев: Не, разбира се. Ние много пъти сме разяснявали при какви обстоятелства и условия би се предприела подобна мярка. Несериозно е да се мисли, че толкова ресурси биха могли да се използват за следене на група младежи, явно попаднали под въздействие на определени манипулативни кампании.

Журналистката Х: Значи твърдите, че някой се е възползвал от тях?

Г-н Станишев: Още от началото се води една твърде негативна кампания, изпълнена с клевети и откровени лъжи. Но това само показва безсилието на опозицията да води смислен дебат, в който да изложи вижданията си за бъдещето на страната. В изявлението на тези младежи прозират думи, които вече до втръсване слушаме от страна на опозицията. Това ме води на мисълта, че от уменията им са се възползвали по един твърде непочтен и дори незаконен начин.

Журналистката Х: Да, но опозицията също Ви обвинява във водене на негативна кампания – да вземем например клипа Бойкостов, който сега придоби още по-негативен вид.

Г-н Станишев: Ние сме задължени пред гражданите на страната да ги предупредим за опасността, която ги очаква при едно подобно управление. Истината е, че то ще бъде пагубно за България, особено в момент на безпрецедентна икономическа криза. Затова ние няма да пожалим средства и методи да предпазим българите от фаталната грешка, която може да допуснат.

Журналистката Х: Как обаче стана така, че този предизборен клип достигна до училищните сайтове, все пак децата не гласуват и не е нужно да ги предпазвате от грешки, а и доколкото знаем е незаконно в училищата да се провежда политическа пропаганда.

Г-н Станишев: Аз много съжалявам за този неприятен инцидент, но все пак отговорност на всяко училище, което поддържа собствен сайт, е да следи за съдържанието му и да не допуска подобни грешки. Уверявам Ви, че случаят ще бъде внимателно разгледан и виновните ще си понесат отговорността.

Журналистката Х: И последен въпрос, имате ли намерение да потърсите виновниците за тази хакерска атака и ще предприемете ли нещо срещу тях?

Г-н Станишев: Аз неведнъж съм показал, че съм над нещата и не бих се занимавал с реваншизъм. Това е характерно за едни други лица, за чиито намерения слушаме непрекъснато напоследък. Още повече, че непосредствено преди изборите нямаме никакво намерение да се занимаваме с подобни незначителни неща, да не кажа глупости.

(Това беше Вариант 1. Приемат се предложения за поправки и допълнения. Ако някой попадне на действително изявление, ще съм благодарна да ми съобщи, за да сравня с очакванията.)

2 коментара:

Анонимен каза...

Добре написано. :) Както обикновено де, макар че напоследък забелязвам, този ти устрем към по - сатирично представяне на нещата. :)

8 zh Team каза...

Благодаря. Зависи от настроението сигурно, а и от темата. Не на всичко може да се гледа с насмешка. Но в случая може.