събота, 22 ноември 2008 г.

Моралните устои на „Нова телевизия”


Официалните власти на държавата - законодателна, изпълнителна и съдебна - имат ясно определени от закона правила и отговорности. Доколко ги спазват е друг въпрос. По-иначе обаче стоят нещата с неофициалната, четвърта власт. Дори наличието на добър медиен закон трудно може да дефинира нейните задачи, граници и отговорности. Затова голяма част от правата и отговорностите на медиите са подчинени на неписания морално - етичен и професионален закон.

Затова, когато си част от тази четвърта власт и имаш лиценз за национално разпространение, трябва да осъзнаваш добре отговорността си в съответствие с този неписан закон. Трябва да осъзнаваш, че имаш влияние над общественото мнение на милиони зрители, голяма част от които живеят в малки градове и села, нямат достъп до интернет, нито умение да си служат с него, но които електорално участват в съдбата на държавата. За тези хора участието в избори е събитие, което е извън обичайното ежедневие и затова предизвиква у тях интерес и активност. Може би по-голяма от тази на преситените от преживявания и емоции градски чеда. Затова, когато облъчваш тези хора с рекламни партийни клипове, с правилно компилирана информация, съответстваща на предначертаната правителствена линия и заемаш страната на силните на деня, не може да не си даваш сметка, какво искаш да постигнеш, а и постигаш.

Личната драма на г-н Коритаров си е лична. Него може да го съди само Бог, собствената му съвест и хората, чиито съдби евентуално е засегнал с доносите си. Но моралната деградация на национално разпространената медия можем и трябва да съдим всички.

Снощи слушах шефката Зурлева да се жалва в едно предаване как едва устояла на атаките, когато било разкрито агентурното минало на Коритаров и не го уволнила. И откъде идваха тези атаки? Нещо анонимни останаха май, за разлика от сегашните. Може би бяха вътрешноведомствени, защото няма логика да са външноведомствени. Защо тогава телевизията нямаше морален и професионален проблем да задържи в редиците си един доносник, въпреки рисковете, които могат да произтекат от евентуалната обвързаност на журналиста с определени кръгове и зависимостите, които произтичат от това? Вероятно тогава ръководството се подчини на някакъв друг професионално - етичен и колегиален кодекс и прояви волева устойчивост?!

Сега обаче действащите лица са други, натискът не е анонимен, има конкретно лице и име. Нещо повече - има най-силната власт, тази на парите. Упражнява тази власт открито, брутално и безскрупулно. Осъжда и  премахва неудобните, все едно са камъче в обувката, което дразни.

Но се прояви и като пробен камък за волевата и морална устойчивост на претендиращата за обективност и плуралистичност медия, която в случая застана твърдо на страната на партийната и енергийна олигархия, при това толкова скоростно и неприкрито, че и децата разбраха връзката между събитията. Може би в името на това да бъдем адекватно информирани и да не изпадаме в нездрави заблуди, когато се запътим към урните. Благодарим!

Що се отнася до бъдещите творчески планове на мениджмънта да ориентира програмно телевизията към женската аудитория, може да се каже следното: като цяло програмата на Нова телевизия досега беше ориентирана не толкова по полов, колкото по интелектуален принцип. Като се изключи "Здравей България", „На четири очи” и „Темата на Нова” май нямаше някое предаване, което да задържи вниманието на човек със средно ниво интелигентност и образование. Останалото бяха дебилни и непоносими гръцки и аржентински сериали, безкрайни малоумни игри за печелене на нещо си (вече май даже и въпроси не задават по тях). И височайшата тъпотия „Биг брадър”, чиято връзка с едноименния роман така и не разбрах, нито пък ми стана ясно,  кое му е интересното да слушаш непрекъснато безсмислени обсъждания на тема "Кой ми сви цигарите?" Не ми харесва да ме дискриминират по този начин, но да почнат и полово да ме дискриминират, вече ще е много. Какво се има предвид под "женска" аудитория? Предавания с рецепти, плетки, клюки, отглеждане на децата със или без кърмене? Това ли е образът на жената, в който трябва да се вместим? Много съм далеч от феминизма и осъзнавам напълно каква е ролята и на жената и на мъжа в природата, в една връзка, в семейството и обществото. Но все пак си мислех, че гражданските ми права като жена са вече извоювани и няма да са предмет на нови търсения и борби. Едно от тях е правото на адекватна, обективна и плуралистична информация. Рецепти за зеле мога да взема от съседката. И ако "Нова телевизия" не може да ми гарантира това ми право, нека да отстъпи лиценза си на друга телевизия, която може!      

 

6 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте Златина!Искам да ви предложа нещо интересно.То е свързано и с последният ви постинг.Става въпрос за жената обявена за,,официален информатор на Юрген Рот,, и заради която в края на краищата Коритаров беше уволнен от Нова Телевизия.Уверявам ви,че личният и блог е повече от интересен и ще ви допадне.Аз съм haralanov.blog.bg...А блогът на Светла е chara.blog.bg

Zlatina Koeva каза...

Благодаря, вече попаднах на него по някакъв начин тези дни.Интересен е.

hinkoff каза...

Браво Златина!! Все така и с още повече повече хъс.Успех.

hinkoff каза...

Само едно уточнение, няма деференцирани олигархии според мен. Партийни или енергийни или пътно строителни или туристически, олигархията е една. Когато правителство на една или няколко партии,министрите, целият държавен апарат и държава като цяло, работи за определени лица, които впоследствие или в момента на получаване заплащат услугата на тази администрация, персонално разбира се. Според мен тези лица са олигарсите, без деференциации.

Zlatina Koeva каза...

Благодаря за коментарите!
Относно олигархията, имате право, теоретично сигурно е една и има едно начало. Въпрос на терминология.Някои изобщо отричат да има такава в България, в старанието си да омаловажат някои факти, като си мислят, че малките мащаби на страната правят и краденето по-малко.

Tsaneva&Yankov каза...

Относно Коритаров не съм добре запозната, не мога да съдя дали е представителна извадка от малкото още останали истински журналисти. Често беше съден заради миналото си, но е факт, че винаги се е опитвал да изразява свободно мнението си и да казва (своята) истина. Причините за уволнението му обаче са най-малкото абсурдни. Възможно е наистина да има нещо вярно в обвиненията към него, но малко или много те бяха представени по нелогичен начин в медийното пространсто. Защо всичко става малко след скандала с Юрген Рот, защо сам той ходи да предлага сделки и дори да "скицира" въпросните парцели, защо обвинения в съда не бяха повдигнати след като "изнудваните" бяха така възмутени? Коритаров стана поредната жертва на липсата на свобода на словото.(добре, че поне не не бе залят с киселина или пребит,както някои други негови колеги)