вторник, 18 ноември 2008 г.

Нещо не разбирам


„Нерпа” и цената на живота

Фактите според пресата:

"Фреон е причината за смъртта на 20-те жертви при вчерашния нещастен случай на борда на руска атомна подводница, предаде ДПА."

"Противопожарната система на борда на подводницата е на три равнища. Най-високото е изпускане на охлаждащия газ фреон, който обаче убива моментално."

"Заподозрян е един от моряците от екипажа, който без никаква причина е задействал противопожарната система на подводницата, в резултат на което 20 души загинаха, а 21 бяха настанени в болница“, съобщи главният разследващ комитет към Генералната прокуратура.
"Заведено е дело срещу заподозрения въз основа на клауза в Наказателния кодекс на Руската федерация... за причиняване на смърт по непредпазливост на две или повече лица“.
"Заподозреният е направил самопризнания, съобщи още комитетът."

"Той не уточни дали ще разследва защо активирането на противопожарната система се е оказало фатално за толкова много хора." /И аз това се запитах/

Не ми стана ясно каква е тази противопожарна система, която има за цел да убива. Вероятно е замислена с идеята, че след изчерпване на първите две нива всичко живо ще е овъглено и сега трябва да се спасява реактора, че току виж международен скандал станал. А иначе ще си остане само руски. Даже не и скандал. Нали се намери виновник.
А и възниква друг въпрос: Предполага се, че на такова съоръжение работи най-опитен екипаж, без влечение към водката, който в свободното си време не се забавлява като си играе с натискане на копчета. 
Поне президентът не беше на купон този път или не знам си къде.

Няма коментари: