събота, 25 октомври 2008 г.

ПОСТИЖЕНИЕ

Това намерих в анализа на "Репортери без граници" за 2008 относно свободата на пресата. Мястото, на което се намираме в класацията, не ме впечатли. То от само себе си се разбира. Интересно ми беше обаче, че при коментара за "Опасностите вследствие на корупцията и политическото напрежение", анализаторът първо за нас се е сетил, даже преди Латинска Америка. На това му се вика постижение!
Прилагам цитат: (като имам време ще го преведа и ще продължа с коментара)

"Negativ auf Demokratien und auf die Platzierung wirken sich Korruption und politische Spannungen aus. Bulgarien (59.), innerhalb der EU das Schlusslicht, ist ein Beispiel. Es belegt, dass allgemeine Wahlen, Medienvielfalt und verfassungsrechtlich verankerte Garantien noch nicht ausreichen, um Pressefreiheit effektiv zu schützen. Auch das gesellschaftliche Klima muss Meinungsfreiheit, den freien Zugang zu Informationen und ihre Verbreitung befürworten.

Ето и превода: "Негативно влияние върху демокрациите и позиционирането в класацията оказват корупцията и политическото напрежение. България (59 място), на последно място в Европейския съюз, е пример за това. Тя доказва, че всеобщите избори, многообразието от медии и установените в конституцията гаранции все още не са достатъчни, за да защитят ефективно свободата на пресата. Също и общественият климат трябва да застане в подкрепа на свободата на словото, свободния достъп до информацията и нейното разпространение."
После се говори за дереджето в  Перу, Кения, Мексико, Бразилия и как се отразяват там корупционните практики, а също и че тамошните мутри действат срещу критично настроените журналисти с криминални методи, за които после въобще не им се налага да отговарят пред съда. На тях се дължало и лошото класиране на тези "велики държави" (и в оригинала е с кавички, усеща се иронията). 
Сега като се върнах към текста и ми се разкри първоначалната ми заблуда. Стана ми ясно защо първо коментират нас, при това толкова меко и сдържано, почти като другарска критика на комсомолско събрание. Просто защото сме в ЕС и явно цари заблудата, че нещата не може да са толкова зле като в по-долния абзац. Очевидно обаче докладът е писан преди някои събития да опровергаят тази заблуда и да ни поставят реално в компанията по-долу. 
Ще ми е интересно да прочета следващия доклад (ако след 1 година не падна жертва на глобалната икономическа криза, ако все още ме вълнува този въпрос и ако не съм затрила този блог, който да ми напомни за него, а да не забравяме и глобалното затопляне...). В случай, че и тогава анализът не е взел предвид действителните събития и тенденции в нашата не по-малко "велика страна", просто ще се усъмня в обективността на тази организация. 
  

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте!Случайно и за първи път разглеждам блогът ви!Впечатлява ме,че освен коментарите ви за политическите събития главно тук у нас,коментирате и културни прояви какъвто е случаят с Цветан Тодоров.Общо взето,това като,че ли интересува един много тесен кръг от хора.Поздрави!Също имам собствен блог.haralanov.blog.bg.В този смисъл не съм анонимен...