петък, 24 октомври 2008 г.

Какво загуби България


Това е закъснял коментар, но плувайки из виртуалното море, сега попаднах отново на факта и реших да го коментирам.
Като българка се радвам винаги, когато мой сънародник и човек на духа получи международно признание. Зарадвах се, когато разбрах, че Цветан Тодоров е получил престижната награда, „Принцът на Астурия”, която не е толкова популярна тук, колкото орден „Стара планина”, но в общия ни Европейски дом е еквивалентна по важност на Нобеловата награда и със сигурност отива при подходящите хора.
Цветан Тодоров получава наградата „заради принос към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет” (в-к „Дневник”). "Цветан Тодоров представлява "духа на Европа, на Изтока и Запада, на верността към идеите на свободата, равенството, интеграцията и справедливостта", се казва в официалното съобщение на Фондация "Принцът на Астурия".
За мое съжаление този голям човек не се счита за българин и може би, за да избегне неудобството от необходимостта въпреки това някак да се самоопредели, твърди че е "европеец".
От това, че страната ни е била пълно отрицание на горепосочените ценности, за утвърждаването на които той е награден (което го е и прогонило от нея), тя загуби възможността да се радва и гордее заедно с него.
Сега ние сме в Европа. Не само като територия. Дано не превърнем тази Европа в място, което кара най-добрите си деца да се наричат от неудобство "хора на света"!

2 коментара:

Анонимен каза...

Предишния коментар беше мой.Анонимността като начин да се скриеш,не ми харесва!haralanov.blog.bg

Анонимен каза...

Златина,разбирам болката Ви - и това Ваше усещане ми дава куража да се надявам,че все още има надежда за БГ. Нещо подобно и аз изпитвах,когато пишех книгата си "БГ емигрант в Париж", това,за съжаление,изпитвам и днес в Париж...
Идва ми да вия от яд,че ОНИЯ съсипаха нашия живот,а сега съсипват и вашия - и овчичките търпеливо и кротко продължават да си похапват опърпаната и излиняла тревичка, а ОНИЯ си живеят живота...
Но стига толкова - Вие сте,сигурен съм в това,макар и да Ви познавам само от блога Ви,човек с чувствителност,и това ме изпълва с надежда,че младите българи не ще се съгласят да продължават да живеят робски -о,елате да видите какво правят богатите французи - всеки месец те излизат като един на улицата и викат;"Мизерия,мизерия...", а в най-бедната страна - мълчание,страшно и тежко мълчание...
С поздрав и уважение;
Димо Райков
hhttp;//dimoraikov.skyrock.com/