неделя, 24 май 2009 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЗНАНИЕТО !


Това е празникът на всички българи, които благодарение на наследството на Светите братя, сега могат да се нарекат такива.

Това е празникът на всички ученици, студенти, учители, преподаватели, които вървят  търпеливо по трудния път на познанието.

Това е празникът на всички хора на словото – писатели, журналисти, артисти, които утвърждават уникалността на езика ни в този все по-унифициращ се свят.

Това е празникът на хората на изкуството, които с таланта и себераздаването си на сцената отвоюват културата ни от кварталната кръчма.

Всички тези хора дават своя принос за това, българинът да запази достойнството си в големия свят, за това България да не бъде известна само с Lactobacillus bulgaricus, който напоследък отстъпи на синтетиката, с Черното си море, което пък заприлича на бетонен хотелски басейн, с женската си хубост, за която вече се грижи не природата, а силиконът. Всички те пишат на кирилица българската книга за Вавилонската библиотека и правят нацията ни безсмъртна.

Това е празникът и на българските блогъри, всеки от които със самородния си талант и смело перо участва в голямата промяна, която настъпи само за година в социалния и политически живот на страната ни. Те показаха на онези, готови да продадат страната си за трийсет сребърника, че няма да им позволят да заличат и обезличат България като превърнат народа си в невежа и малоултурна маса, която да управляват според користните си цели.

„Невежество е вашата поквара”, казва разбойникът Вийон в своята „Балада за добрия съвет” . Нека заедно да се спасим от този грях! Знанието е сила. То ни откъсва от безметежното безгрижие на безпросветността, носи ни тъга и тревога, но ни прави живи хора, а не марионетки и беззащитни вещи в ръцете на съдбата.

 Да благодарим  в сърцата си на Кирил и Методий и почетем делото им, като се опитаме да бъдем достойни за него.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

5 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Ето това е точната дума. ЗНАНИЕТО. Като празник на ЗНАНИЕТО наистина го приемам. Към всички други, вече поизтъркани определения, свързани с този празник, имам известни резерви.

8 zh Team каза...

аз също, пък и не обичам клишетата, нито в думите, нито в мисленето

Rosen Hinkov каза...

Златина ще пиша малко не по темата. Всъщност имам един въпрос към теб , като към „градска„ така да се каже. Можеш ли да ми кажеш кои са кандидатите на синята коалиция за парламентарните избори за старозагорския район или дай някой линк, ако знаеш?
Един избирателен район ли е всъщност или няколко?
Благодаря предварително.

8 zh Team каза...

Здрасти по "градски" и честит празник,
http://www.chambersz.com/index.php/content/view/82186/112/-това намерих по въпроса, не го знам този Иван Иванов какво представлява, но да ти кажа не ми и пука. Така или иначе, няма да гласувам за другите боклуци. Наскоро една директорка на градина, която е общински съветник от СДС разправяше какво представляват бесепарите на местно ниво и как се работи с тях.Просто трябва да се махнат!

Rosen Hinkov каза...

Благодаря, данке. Кой е пък този Иванов, бил заместник на Костов, явно е от София, а единият се оказва че го познавам бегло офтамолога Трошев. Пак да се надяваме, че ще е по добре от тези червени хлебарки с фесове:))