неделя, 26 април 2009 г.

ЗА ЕДИН ПРОБИТ РЕЙТИНГ


Трогателни са напоследък усилията на президента да размахва пръст и показва мускули. На 8% бариера, на „Газпром” и пр. Трогателни, особено като се има предвид ефекта – непуслушниците си мълчат, клатят глава и накрая пак правят, каквото си знаят. „Пука ми, че ми дреме!” Народът обаче трябва да остане с впечатлението, че строгият, но справедлив баща мисли за него и не го е оставил на произвола.

От друга страна изглежда смешен тоя периодически разиграван театър на „доброто и лошото ченге” в БСП. Явно е замислен като сценарий, който да ни покаже, че има плурализъм в тази обновена партия, но се забравя, че всички много добре помним ръкопляскащата машина от конгресите на столетницата.

Какви ли не напъни се правят за спасяването на пробития рейтинг - на партията, на президента, на държавата.

Обезпокоителни обаче са мащабите, които започнаха да придобиват тези напъни, след като в разиграващия се театър бяха включени волю - неволю и други държави. Остава ни само да гадаем как изглежда отстрани претенцията, страната ни да се превърне в мощен фактор в газоразпределението между ЕС, Северна Африка, Близкия изток, Русия и Каспийския регион. Нещо като "България на три морета”. Жалък изглежда и опитът да се съшие спукания балон на такова грандиозно събитие като набързо претупания в крайна сметка енергиен форум.  Схемата на съшиването е твърде банална, за да ни заблуди – маса полиция, задръствания, паника. Националната телевизия излъчва цял ден от мястото на събитието, впрегнала е всички възможни свои кадри, привлякла е компетентни експерти и коментатори. Понеже всяка пиеса се нуждае от кулминация, последва ултимативното "Много моля", отправено към „Газпром”. Развръзката е постигната с приемането на декларация, наречена „изключително постижение”, в която естествено няма нищо по- конкретно от добри пожелания.

Изобщо всички се почувствахме важни и горди, че сме българи. И то благодарение на кого?

Жалкото е, че грандоманщината от комунистически тип, с която се замазват все по-големите безобразия, сътворявани преди наближаващите избори, ни прави за посмешище и в най-добрия случай предизвиква снизходителни усмивки. Вместо да се покажат все пак някакви усилия да се сложи в ред държавата и европейските ни партньори да не си скубят косите, че са ни приели по погрешка, се демонстрира фалшива и куха важност.

Можем само да гадаем, какъв ще е следващият ход в тази посока – вероятно ще се опитаме да станем световна космическа сила, ще построим нова международна орбитална станция – разпределител. А непослушните ще ги пращат да копаят кратери на Луната

5 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Интересно е сега на Станишев какво ще му набият в канчето, като отиде в Москва. Иваче форумът се очерта като несериозна работа още при подготовката.

8 zh Team каза...

В Москва ще го поставят на място. Интересно как ли ще ни го представят обаче.

sepuko каза...

Да и го натикаха в центъра на София, инче нямаше да разберем. Първанов наистина е доста смешен с тъпия пръст, който размахва срещу Газпром. Те пичовете сигурно имат приходи по-големи от БВП на България няколко пъти и Първанов си мисли, че може да извива ръце?

Ivan Hristov каза...

Абе най-важното е, че си нарекохме форума световен ли беше или международен, нема значение. Важното е: "...и я да окнем. Стига са ме сметали, че не моем нищо друго освен да трепем козли".
Сега видите ли? Може да сме потрошили некакви си там 2 милиончета, но важното е, че се прочухме.:-) Такива са най-вероятно,интимните мислички, на нискочелия ни бащица Георги Седефчоф (Защо ли презимето на любимия ми президент звучи като циганско)?!...

8 zh Team каза...

а да ви се струва че напоследък си боядисва косата?