петък, 24 април 2009 г.

ДЕМОКРАЦИЯ LIVE

С все по-нарастваща страст политиците, било то от мнозинството или малцинството, се стремят към медийна изява на равна нога с електората, а именно в нашумелите напоследък реалити формати. Съвсем прясно се появи и специален формат, уж внесен и адаптиран, за да събуди интереса на младежта към политиката и обществените въпроси, но реализиран така, че напълно издава стремежа за предизборна реклама. Нещо като продължение на клипа с трамвая, в който вечният майор Деянов се бори рамо до рамо с пишман ватмана Станишев за осъществяване на идеите и мечтите, за да пребъдат веднъж завинаги демократичните идеали. Било то и с диктатура на "пролетариата”.

Участвайки в подобни телевизионни забавления като dirty dancing-конкурси,  Vip Brother-затворничество, баскетболни мачове с ученици, ядене на боб чорба в някое достъпно за автомобилите им село, упражняващите властта искат да ни кажат: "Ето, вижте ни, ние сме едни от вас, ядем, спим, ходим до тоалетна. Ние познаваме живота ви и ще решим проблемите ви. Само ни изберете!" Въобще медиите всячески са се впрегнали да ни покажат човешкия, а не божествения образ на властта.

Само че…

Опитайте се да достигнете до някой от тези „простосмъртни” медийни герои, за да решат някой ваш проблем. Кордони от бюра, на които седят заместници, заместници на заместниците, секретарки, заместник -секретарки бранят спокойствието им, за да могат те да мислят за съдбините на държавата и да не ги отвличате с дребнотемие. Ако решите да им пишете, може след някой месец или година да дочакате от "умрелия писмо", което ви препраща към друг „умрял”. Изобщо Кафка е на такава почит у нас, че всекидневно се радваме на претворяването му.

Там, където трябва да се осъществява демокрацията, а именно парламента, чрез приемането на демократични закони, които да гарантират правата ни и обществения договор, тези права постепенно и най-арогантно ни се отнемат. Отнема се правото ни на избор, на свободни комуникации, на протести. Някои виждат в това истеричен страх на властта от загуба на изборите и се надяват, че тези предизборни машинации ще се обърнат срещу нея. Но нали именно затова се правят, за да запазят статуквото и да предотвратят тази възможност.

В реклами и предавания медиите налагат образа на „истинския” българин, доволен от живота, когато си има гроздовата и салатата и щрака с пръсти на поредния фолк хит. Той е здраво свързан с традициите и затова знае какво да избере. Какво по-добро от една партия със сто годишни традиции, с вечно живи мечти и идеи. Партия, на която всичко й е народно – от републиката до наденицата.

Онези, които са недоволни от този балкански имидж и от тази балканска политика изобщо и споделят в интернет това недоволство, биват представени като неестетични простаци и саможиви неврастеници. Като превъртят, отвличат автобуси или разиграват полицията с детински и зле организирани протести. 

Нека тогава изживеем телевизионната си демокрация live. За другата има време.

Няма коментари: