петък, 3 април 2009 г.

А ЗАЩО СМЕ СОЦИАЛИСТИ?


Кое е онова, което наред с шепата хапчета за кръвно, сърце, диабет и простáта прави твърдия електорат на БСП толкова твърд?

Бедността. Непознаването на друг начин на живот, освен този. Гордостта от тази бедност.

Тази бедност е грижливо отглеждана от Партията и възпитавана като висша добродетел и морална ценност. За нейното възвеличаване и пропагандиране преди 50 години за 11 месеца е била издигната 106 метровата телевизионна кула. За сравнение: 12 етажният блок в съседство, където можеха да се настанят млади семейства, за да раждат бъдещи пионерчета и дръзновени комкомолци,  бе граден около десетина години.  За този електорат бе създаден „На всеки километър”, бе написана поредицата за Емил Боев, а днес се пръкна и трамвайният клип.

За да бъдат обаче личното себеотрицание и жертва възприети безпрекословно, важно бе да се внуши аксиома №1: ПАРТИЯТА НИКОГА НЕ ГРЕШИ!

Затова и днес, когато се каже, че Първанов е социален президент, твърдият електорат вярва, че е така и чака някой ден самият президент да му "оправи" пенсията. Затова, когато Първанов пожелае да предложи мажоритарно да се избере синчето на някой трети братовчед, което иначе е много способен експерт и специалист, заслужил поста си с лични качества, твърдият електорат ще е напълно убеден, че това е така и с умиление ще се радва на следващото поколение Вигениновци.  Както се радва на Станишев, когато пърпори с мотора към Бузлуджа, за да се смеси с народа на кебапчета и бира.

Този електорат е ясен.

Кога обаче, как и защо се появи бодрата червена смяна, която носи гордо тениски с обраслия образ на Че, с надпис СССР, със символ сърп и чук? Която също се катери до Бузлуджа, гледа прехласнато Серго, развява оптимистични червени знаменца?

Пак от мизерията.

Средната класа, която се зароди плахо след промяната, бе упорито притискана и задушавана от бюрокрация, корупция и нелоялна конкуренция. В сравнение със средната класа на западните демокрации, нашата има само икономическо покритие, липсва й приемственост, традиции, търговски морал и етика. Наследеното от предишното соц.поколение отрицание на собствеността се превърна в груб егоизъм, дребен тарикатлък или мошеничество. Тази класа обаче все пак успя да раздвижи икономиката на страната и да достигне някакъв напредък. За жалост не получи адекватно и устойчиво представителство в политиката, което да осигури и за в бъдеще насърчаването на частната инициатива. Вероятно пак поради липсата на традиции. В резултат на кризата тя допълнително се сви и вече никой не мисли за частна инициатива, дори напоследък гледа да се приюти на някое топло държавно или общинско местенце и да се снишава, че да може да си плаща поне тока и кредита. По-многолюдната част на нашенската средна класа е съставена от т.нар. работещи бедни, които нямат нито амбициите нито възможностите да променят живота си. Тя е доволна, ако смогне да се разплати с държавата, да отиде веднъж годишно на море и да изучи децата. Може да пусне 20 SMS-а за някой псевдо – талант, но не и да даде гласа си за евродепутат. Камо ли да си заблъска главата за сложната система на частичния мажоритарен вот. Тези родители едва ли ще разкажат на децата си какво е било при социализма, защото го живеят и сега. Свободите, които имат днес, не им говорят нищо, защото не могат да ги използват на практика така, че да подобрят живота си.

Тениската с Че в края на крайщата не струва много. Нека се радва хлапето. А и до Бузлуджа ще пътува безплатно, хем ще се поразходи.       

 

15 коментара:

Божо каза...

Много точен анализ!

Само да уточня, че далече не всички пенсионери са твърд електорат (или изобщо електорат) на Партията с голяма буква.

Има такава тенденция, да се обвиняват поголовно пенсионерите, за дереджето на страната, а далече не всички от тях гласуват за бсп.

8 zh Team каза...

разбира се, аз говоря за твърдия електорат сред тях, но не твърдя, че всички са такива

Анонимен каза...

Не е дясно да говориш срещу правото на избор на пенсионерите. Далеч не всички са изкукали и а и вече далеч не всички са толкова твърд електорат.

БСП се грижи много силно за създаването на силна и отдадена младежка отмяна, на която обаче поне до колкото виждам не дава още място където и да било. Тези младежи не са и глупави, но може би липсата на алтернатива ги е напътства към младите социалисти.

Виж примерно www.pukami.com

8 zh Team каза...

Нещо грешно си разбрал, ако говоря срещу някого и нещо, то е срещу тези, които манипулират и са манипулирали хората, злоупотребявайки с властта си. Хората са потърпевши. Така е и с младежта.
Не знам какво разбираш под "дясно" в случая. Може би имаш предвид толерантно?

Анонимен каза...

Bravo momiche!
I da ne drankat, che mladite bili indeferentni i apolitichni. Navyrno ima mnogo takiva, no po vajnoto e, che ima i Zlatina Koeva.
/ot edin pensioner - tvard antiBSPar/.

Лъчезар П. Томов каза...

Много ми хареса този анализ :)

Сложил съм ви в "Десни Връзки", между другото -

http://raylight.blog.bg/viewpost.php?id=310426

доц. д-р Любима Йорданова каза...

Много точен анализ, Златина. Браво!

8 zh Team каза...

Благодаря, макар че и т.нар. "дясно" в България е доста съмнително. Мисля, че и него го превзеха кадруващи кариеристи.
Дано някога скъсаме с миналото.

8 zh Team каза...

До Любима
Благодаря и на Вас!Често чета ваши материали, харесват ми, защото са актуални и лишени от академичното високомерие, характерно за някои университетски преподаватели в блогосферата.

Rosen Hinkov каза...

Проблема е, че нито старите, нито младите са социалисти. По най елементарно дефиниране,една социалистическа партия трябва да защитава интересите на работническата класа, наемните работници в промишлеността,сел.стопанство, леката индустрия и т.н., заедно със синдикатите. Твърдия електорат на т.н бсп са големия процент от пенсионерите, но не всички, които „Не познават друг начин на живот, освен този.„ –както казваш. Другите са старата и осъвременена номенклатура, олигархия и техните деца, роднини, братовчеди и кой ги знай до кое коляно се роят, които разбират социализма колкото един търтей насред пчелния кошер...да яде колкото може повече, а пък тъпите пчели, нека бачкат и да снасят данъчен и капиталов медец.
Мисълта ми е че тези , ако можем да ги наречем хора, не са социалисти, а най–примитивни и жестоки капиталисти, а пенсионерите са първичния бульон, така да го наречм, който продължава да им осигурява охолното плацикани в блатния рай наречен България:)))

САНДО каза...

Караме-вараме и пак стигаме до мнението на Константин Леонтиев, според когото българите са лесни за манипулация, защото мизерията ги тика към консуматорска треска и им пречи да гледат напред към бъдещето. Притеснителното в случая е, че това становище датира от времето преди... Руско-турската война!

Така че никак не е лесно да се установи кое е причина и кое - следствие. Дали социалистите са виновни за българското дередже или дереджето снесе яйцето-социалист?

Крайно време е да направим омлет!

8 zh Team каза...

Като има омлет, никой не пита кое е първо-яйцето ли или кокошката. В крайна сметка, фактът е, че соцът е болест, от която някои държави се излекуваха и тръгнаха на оправяне, пък ние не.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

"ЗЛАТИНА КОЕВА каза...

Благодаря, макар че и т.нар. "дясно" в България е доста съмнително. Мисля, че и него го превзеха кадруващи кариеристи.
Дано някога скъсаме с миналото.

Събота, 2009, Април 4 14:26"

Ako си гледала "Растиняк и амбициозните", сигурно ще направиш аналогия между доста от "десните" и главния герой.

8 zh Team каза...

Ами филма не съм, чела съм книгата.Но аналогията мога да си я представя. Достатъчно е да се запитаме, колко от основателите на СДС например активно се занимават с политика и досега.

Анонимен каза...

Съгласен съм с онази аксиома,която твърди,че,,Бедността ражда Социализъм,а СоциализЪма-бедност,,.Омагьасан кръг от който няма излизане!Примери за това,колкото искаш!haralanov.blog.bg