понеделник, 20 април 2009 г.

Д-р ХАУС BG







Тези дни баща ми, на достопочтените 82 г., но с превъзходна памет и мисъл, а и с несломен от обратите на живота и масларовите експерименти дух, се сдоби с нова  диагноза за хронично заболяване. На въпроса дали все пак има шанс за лечение, мъдрият диагностик заявил: „Ами то може да се подобри малко, ама ти и без това си вече към края…”. Въпросният лекар работи в университетска клиника и обучава бъдещи лекари.

Не съм гледала „Д-р Хаус”, но от кратките анонси за филма съм останала с впечатлението, че става дума за един ексцентричен, грубоват и безцеремонен лекар, който обаче дава всичко от себе си, за да спаси пациентите си. Не зная дали в Америка наистина има такива лекари и дали някой ще ги търпи, без да ги съди поне веднъж годишно, но подозирам, че българският прототип се изчерпва с определенията „грубоват” и „безцеремонен”. Ако беше само този случай, щях да си помисля, че във всяко стадо си има и мърша, но тъй като съм чувала, а и виждала други подобни, почвам да си мисля, че е модел на поведение и манталитет. Или доста ексцентрично тълкуване на частта от закона, засягаща информираното лечение.

Много съм против да се манипулира по комунистически чувството на дълг на лекари и учители, за да им се подхвърлят мизерни заплати на хигиенизиращ персонал и да се чакат от тях подвизи на трудовия фронт, все пак всеки трябва да живее достойно. Но избирайки професията на лекар, човек не може да не си дава сметка, че хората не са автомобили, на които да сменя резервните части и да се държи с тях като автомонтьор. Това принизява професията му, образованието му и говори за изключителна простотия и липса на възпитание. Разбира се, склонните да обобщават и глобализират, ще заключат за положението на здравеопазването изобщо. Други биха казали, че има къде по-страшни неща, които правят някои лекари. Аз бих казала, че както във всяка професия и в тази има  страхотни и всеотдайни професионалисти, затова не твърдя, че всички са с манталитет на авто-тенекеджии. Става дума за този подход към пациентите, който няма друг начин да бъде изкоренен, освен като се създаде обществена нетърпимост към него. Може би тогава бъдещите лекари няма да рецитират Хипократовата клетва, както едно време казвахме стихотворенията за Митко Палаузов и чичко Димитров, а наистина ще вярват в нея.

С оглед на изминалия християнски празник си мисля, че това може да стане, когато един ден хората запълнят със съдържание религиозните обреди, които иначе така стриктно изпълняват. Когато църковните еквиваленти на д-р Хаус от БПЦ престанат да бранят имотите си с помощта на полицейски палки и да плачат на президента, а се обърнат към миряните на разбираем за тях език, за да им дадат повече вяра, търпимост, повече стремеж  да се обичат и да си прощават.

6 коментара:

Миро Христов каза...

"С оглед на изминалия християнски празник си мисля, че това може да стане, когато един ден хората запълнят със съдържание религиозните обреди, които иначе така стриктно изпълняват."

Абсолютно съгласен!

Анонимен каза...

Здравейте, аз съм лекар и в никакъв случай не подкрепям и не одобрявам държанието на колегата. Искам да насоча вниманието ви не конкретно към този случай, а по-скоро към нещо по-основно, и то е държанието и културата на лекар и пациент. За съжаление по-голямата част от пациентите са с направо първично държание и никакво уважение към лекарската работа ,а и към здравето си. Ще се опитам да бъда по-конкретен. Пациентът нахълтва в кабинета без изобщо да почука пререждайки всички чакащи, следва 10 минутна разправия кой пациент е по-болен, гордо заявява че не е ходил никога на лекар (това е проява на безотговорност) и че преди 30 мин е ходил в кабинета на някакъв некадърник и нехранимайко, "та докторЧе сега искам да чуя и ти какво ще ми кажеш, ама по-бързо , че ще ходя при следващ". Аз разбирам желанието му за второ мнение, но не и неуважението му към колегата. Като прибавим явната миризма на пот и кир, защото не само че последната му баня е била за Коледа, а не смята за необходимо поне да смени явно мръсните си долни дрехи. Пациентите рядко поддържат добра хигиена. По време на прегледа се звъни на де що има познат за да се уговорят за кръчма или лов. Накрая рецептата обикновено се хвърля пред болницата, под претекст че той е против лекарствата. С какво да го излекувам с баене ли? Жалкото е че този човек поне два пъти годишно води колата си на сервиз " щото така трябва", а няма да си направи преглед за да провери как е.
Надявам се да ме разберете правилно как изглежда българският пациент в 90 процента от случаите. Замислете се когато се нахвърляте върху хората, които искад да ви помогнат. Просто бъдете обективни и се замислете кое поведение можете да толерирате и кое - не.

8 zh Team каза...

Съжалявам за неприятния Ви опит с пациенти, но именно поради това, че се опитвам да съм обективна, изразявам мнение конкретно за подобен тип отношение, а не нападам лекарите изобщо. Мисля, че достатъчно ясно наблягам на това.На мнение съм, че именно такива лекари създават негативно отношение към гилдията, затова не е редно тя да ги защитава, защото прави лоша услуга на самата себе си. Впрочем на мнение съм, че това е най-добрата и благородна професия.

Анонимен каза...

Радвам се че изразявате обективно мнение и ви благодаря за това. Мога да ви подкрепя във вашата нетърпимост към грубото и неуважително отношение, за съжаление то е станало част от нашето ежедневие, но само от нас зависи това да се промени, защото няма значение кой какво работи и колко получава, отношението не струва пари- то е безценно.

Sheldon каза...

Здравей, Златина!
Хареса ми написаното от теб, защото изразява болка и стремеж към справедливост. Аз също бях лекар в България, повече от 20 години, но тук, в САЩ не съм. За сметка на това съм посещавал много болници и домове за възрастни. Искам да ти кажа, че разликата е огромна, и все в тяхна полза. С това не искам да останеш с погрешното впечатление, че техните доктори са по добри от българските. Навсякъде медицината е една и съща, само дето те разполагат с най-добрата технология в света и никога не я пестят. Просто винаги действат по протокол, защото както си и написала в САЩ много често съдят лекари. Точно затова всеки от тях плаща застраховка от трицифрения си доход за "лекарска грешка". Но що се отнася до отношението им към пациентите, то наистина е безукорно.
Сърдечни поздрави!

Милко Георгиев каза...

Човекът влизал без да почука :-) Ми сложи русата сестра отпред, че да може да почука, бре :-) Доктор Анонимен, стани гробар, там ще ти е по-лесно да слагаш диагноза и ще са къпани.