неделя, 29 март 2009 г.

ВТОРИ ФРОНТ ЗА СВОБОДНИТЕ МЕДИИ









На пръсти се броят медиите в страната, които се стремят действително да запазят свободата и независимостта си от разни икономически и политически субекти и не позволяват въпросните субекти да им налагат фалшив тон, фалшива ведрост, фалшив ангажимент и пр. фалшивости. Тук можем да включим и утвърдилите се напоследък с противоречива слава блогове, които са си често и просто „изтървани”.
Оказва се обаче, че им се отваря и втори фронт на тези медии – освен за свобода, те трябва да се борят и за повече естетика, в името на красотата, която ще спаси света, за „светлина, повече светлина”. Според изявлението на Соломон Паси пред RETV, грозният, невчесан и намирисващ език на блоговете трябва да си остане в най-добрия случай там и е абсолютно неуместно и безотговорно да се преекспонира от една авторитетна телевизия, така че да зарази необръгналия на простотии слух на децата. Най-лошото било, че грозотата в страната се налагала и направо задушавала всичко красиво.
Тук сме на едно мнение, г-н Паси. И аз мисля, че корупцията, арогантните и вече напълно открити кражби на властта, политическите чадъри над топ мафиотите, убийствата на арестанти, побоят над мирни демонстранти, следенето на интернет трафика не са никак красиви и все повече ни задушават. Въпреки че не ми се иска, аз все още мога да изразя възмущението си на сравнително неутрален език, който може би няма да изнасили слуха и естетическото ви чувство. Вероятно обаче има хора, които са в по-голяма степен засегнати от мен или просто са по-смели, затова речникът им е доста по-грубоват. Браво на тях! Завиждам им.Ако това е съчетано с достатъчно оригиналност и интелект, не виждам какво лошо има. Да изреждаме ли примери от литературата? При това именно от атлантическата? А дали една телевизия ще преекспонира този език и тези мисли, как ще го направи и защо, си е нейна работа и е крайно неуместно един гост от какъвто и да е ранг, да дава наставления по въпроса.
Интернет езикът явно все повече става трън в очите на нашите политици. Днес някъде из новините забелязах и съобщение за амбициозния план на евродепутатката ни Филиз Хюсменова за "отделно проучване на езика в Интернет и влиянието му върху личностното изграждане на децата."/ в-к”Капитал”/ Според благовъзпитаната дама в интернет се създавала благодатна почва за прекрачване на нормите и за липса на ограничения в изказа. Какъв срам! Интересното е обаче каква битка срещу просташкия език ще се подеме, след като излязат печалните резултати от изследването. Ах, тази цензура! Каква мъка причинява законовата й необоснованост. Да можеше някак едно законче ....

На времето Исак Паси, бащата на нашия евентуален бъдещ ген.сек. на НАТО, ни отведе „При изворите на модерната естетика”, прескочи някак тоталитарната цензура и ни запозна с модерните философи, изградили облика на съвременната ни култура, борейки се за свободата на мисълта, волята и индивидуалността. Тогава, благодарение на благовъзпитаната партийна естетика, нямахме достъп до самите произведения, а ги познавахме само през призмата на по-смелите критици и философи като Исак Паси.
За жалост в случая крушата е паднала доста далеч от дървото.

6 коментара:

Анонимен каза...

Коварен и безкрупулен тип е Монката Паси!Не мислиш ли Златина?haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

досега нямах определено мнение за него, дори по-скоро клонеше към положително, но ето че си показа рогата

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Аз един оффтопик да направя за свежия бутон. Браво, че успя да го сложиш. Мен здравата ме измъчи преди време.

8 zh Team каза...

Мерси, уж пише подробно как става, пък накрая като вляза в кода и все прецаквам нещо, но вече разбрах. А и научих къде да прочета за HTML и пр.Ще се образовам значи.

Милко Георгиев каза...

Монката успя да си направи отрицателен ПР и то без да има каквото и да е против свободното слово. Беше събеседник на един, не дотам умен човечец, някой си Ванко, който скокна като момичка, без да усети за какво става дума. А ставаше дума, че в интернет всеки е бабаит и попръжняк, което не е градивно. Нима искате преко предване от кварталната кръчма в Обеля 2 като желаете сво бода на словото. Първичен и глуповат е българина и все по-такъв ще става.

Анонимен каза...

Фалшивите ангажименти по медиите са нищо в сравнение с фалшивите титладжии от БАН, които със своята неграмотност и самонадеяност тровят цялото обществено-научно и медийно простнаство.