петък, 20 март 2009 г.

НА РИБОЛОВ


Хазартното съзнание, старческата деменция или пък царственото високомерие към поданиците подлъгаха Н.В. да признае онова, което всички останали се опитват да замаскират зад паравана на принципи, идеи, общи цели за благото на родината и народа: коалицията е "въпрос на стратегия и тактика".

Едни коалиции се изясниха, други са в процес на създаване, укрепване, налагане във вътрешнопартийното, а после и в публичното пространство. Доколко са ясни на електората принципите на създаването им, общото в платформите им и вижданията за провежданата политика, за самите тях всъщност не е толкова важно. Важното са броят депутатски места, които ще успеят да откъснат от баницата. Затова и не се притесняват особено от цирковете, които изнасят в медийното пространство. Работата е да замътят водата и да пуснат стръвта.

Ние, потърпевшите риби обаче, вече сме много отегчени, отвратени и най-вече обезверени от тази мътилка в блатото ни. Гръмките фрази, обещания и головодни платформи така и не станаха част от миналото. За съжаление с големия принос на медиите. Рядко се сеща някой журналист да зададе съществения въпрос какви мерки конкретно предвижда дадена партия в областта на образованието, на социалната политика, здравеопазването, икономиката. Колкото повече наближават изборите и зачестяват коалиционните сватби, толкова повече ни се налага да слушаме баналните въпроси кой с кого, защо, ама как така, ама ако този иде при онзи, какво ще стане и пр. За съжаление и ние, гражданите, се задоволяваме да чуем, че еди кое си щяло да е приоритет, без да питаме „А как точно?” Така и ние самите се отказваме от демократичното си право на осведомен избор и подценяваме собствения си разум.

Накрая в мътилката налапваме коя да е стръв, само да изглежда по-голяма. Може би най-удачната дата за избори е първи април?!

2 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Точно за "стратегия и тактика" става дума. Всяка предизборна коалиция е на този принцип.

Мен лично ме дразни самоопределянето на двете партии, като либерални, понеже и едната, и другата са партии от авторитарен тип. Няка не ми се връзват нещата с приказките за либерализъм.

8 zh Team каза...

То на приказки и БСП са най-демократични и реформирани и президентът ни е най-социалният, СДС пък са с най-демократично избрания лидер и пр.