петък, 13 февруари 2009 г.

НИЕ и ВИЕ








Още от самото начало на европейския ни път има едно клише, което особено ме дразни и което в устата на все по-деградиращите ни политици звучи все по-нагло. Ето на, и вчера премиерът ни Станишев, доволен, че лошата леля Европа този път не го напляска, а само му подръпна ухото, заяви, че „ние трябва още много да работим”. Или нещо подобно. Две са тук нещата, които искат пояснение: първо: кои сме НИЕ и кои сте ВИЕ и второ: кой трябва да работи и какво да работи?

Ето как ги виждам аз:

От моя гледна точка НИЕ сме доста разнороден и труден за дефиниране „материал” – генетичен, социален, интелектуален. НИЕ сме различни по произход, по-бедни или по-богати, по-малко или повече образовани. Едно от общите неща между нас обаче е това, че РАБОТИМ. Кой повече, кой по-малко, едни за повече, други за по-малко. Не че не ни се иска да живеем като рентиери.

А кои сте ВИЕ? Струва ми се, общите неща между вас са доста повече, отколкото между нас.

Да вземем произхода. Повечето от вас са наследници на бившата тоталитарна номенклатура, която от своя страна наследи верните съратници на другаря Янко. За тези съратници думата култура бе равнозначна на морална деградация и декаданс. Трябваше да мине доста време, за да осъзнаят, че ако искат да ги поканят на голямата софра, ще трябва все пак да вкарат малко култура и образование. И ВИЕ си го получихте, кой в Москва, кой в Лондон. Второто ви общо. Свързва ви също така традиционната от времето на Пенчо Кубадински любов към лова, но напоследък се забелязва и засилен интерес към доста по-аристократичния голф.

Кой знае защо, внезапно изглежда проговориха духовете на партизанските ви деди, та обърнахте взор към мандрите, но това сигурно скоро ще отшуми, понеже едва ли пазарите сиренето от там.

Относно имотното състояние, при вас също е разнородно, но определено не липсва.

Но да съдим по делата и да стигнем до втория въпрос, за работата.

Резултати от вашите дела: милиони блокирани левове по САПАРД, други милиони (от нашите данъци, случайно останали непокътнати), които трябваше да ги компенсират, но понеже ВИЕ не работите, те също са блокирани. Е как тогава НИЕ да работим?

Друг пресен резултат: милиарди, източени чрез ДДС с помощта на ръководещата компетентната служба. Виж това си е яка работа! И стимул да продължаваме да работим, че да плащаме данъци, както си е редно.

Ако пуснем другите резултати от работата ви като ключови думи в някоя интернет търсачка, какво ли ще излезе? Някой ако иска, нека се позанимае. Набор от думи: заменки, гори, търгове, обществени поръчки, строителство, магистрала „Тракия”, царски имоти, сараи, обръчи.

Понеже НИЕ не сме съгласни ВИЕ да работите така и понякога не слушкаме, ви се налага да прилагате някои традиционни похвати за „съхраняване на общественото спокойствие”, демек да ни поступате, да дадете едно ухо на телефонните ни разговори. Виж мейлите ви отвориха още работа, но ВИЕ ресурс си имате за нея.

Иска ми се следващият политик, който се изтъпанчи да ми обяснява че „трябва да положим още много усилия” да ми каже конкретно, какво аз лично трябва да направя, за да заработи съдебната система, за да има осъдени за корупция, за да има усвоени еврофондове, за да няма гладуващи пенсионери и умиращи в домовете деца. Да има пари за лечение на раково болните и не само на тях, да има пари за парно в училищата, да има пари за пътища до тях, та да не ходят децата по 6 километра, за да научат азбуката. Искам този евро -политик да ми обясни, защо ми говори с такъв тон, като че ли аз съм виновна, задето всички тези неща ги няма.

Искам после да мога да му задам въпроса: А какво работите ВИЕ?




 

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво!Не може да се каже по-точно!

Rosen Hinkov каза...

Много добра статия Златина.
„имаме още много да работим..„ и мен винаги много ме е дразнело това, по същата прична, че тяхната работа най–просто казано, е да ни мамят и крадат, а после да ни обясняват, че това било за наше добро, само че ние , както винаги хич не сме наясно с това кое е добро за нас и кое , не.
Лошото е, че въпросните на „разбойници„ в това число и БББ тези дни получават като подкрепа изказвания на евроейски представители на ЕНП Вилфред Мартенс, а сергейов на Мартин Шулц от ПЕС който казва:
„Сергей Станишев е един от най-добрите ръководители, които имаме в нашето социалистическо семейство"
"Трябва да бъдете горди с това правителство"
Е, и ние очакваме някаква подкрепа от вън.
Да се смейш ли или какво да правиш...дилема:)

8 zh Team каза...

Гледам как телевизиите почнаха да се слагат отсега на бъдещия ни най-добър ръководител. А той пък отдавна е започнал чистка по места и назначава свои хора. А вече се чувства съвсем сигурен. Гнусна работа.

Rosen Hinkov каза...

И по добре ще става. Аз освен рт ви не гледм друо, но и вестниците ми стигат за да се..отъркам хубаво в гнусотията