неделя, 8 февруари 2009 г.

ГЕТО „ЩАСТЛИВ РОМ”








Във връзка с поканата на министър – председателя Сергей Станишев към журналисти от CNN, които да отразят честно и достоверно  условията на живот сред ромското население в страната, Министерството на териториалното развитие и благоустройството обявява търг за обществена поръчка за:

 Проектиране и изграждане на образцов жилищен квартал за население от ромския етнос. Естетически и функционално проектът трябва да отговаря на бита и традициите на населението, но и да предвижда евентуалните изменения в същите, настъпили в резултат на успешно приложения интеграционен модел.  

До завършване на проекта Министерството на труда и социалните грижи ще проведе интервю с желаещите да се заселят на територията на квартала.

Министерството на културата обявява конкурс за медиен партньор на проекта, който да отрази обективно и безпристрастно процеса на изграждане, населяване и живот в квартала и същевременно да бъде гарант срещу злоупотреби от страна на чужди медии.

При успешна реализация на проекта, правителството визира прилагането му на територията на цялата страна, без ограничения по етнически, религиозен или друг признак. Тъй като институциите на ЕС са скептично настроени към успеха на това начинание, ще се наложи част от финансирането да се поеме от благотворителни организации и съпричастни граждани. За целта се обръщаме към всички патриотично настроени бизнесмени, желаещи да подкрепят инициативата. Те могат да координират действията си с помощта на местните структури на БСП в страната. Съпричастните граждани могат да използват сметките, открити от Президента във връзка с инициативата „Българската Коледа”.

Рекламен клип на проекта:  

КЛАС "Гето Щастлив живот"

|

16 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Хахаха.
Това бъзик някакъв ли е или е действително.
Спомням си, че преди време, мисля в Пловдив или в Пазарджик, правиха мини-комплекс и в него преселиха част едно гето, но културната несъвместимост между българския и циганския начин на живот, се оказа фатална за проекта и пред всяка къщичка имаше кон и каруца. Предполагам, че отделните кланове си имат характерни особености, но специално, тези които бяха настанени там, не са се чувствали много добре, ако съдя по резултата.

8 zh Team каза...

Естествено, че е бъзик. Чак дотам не вярвам да стигнат. Но посоката на мисленето им е такава. И не само по ромския проблем, подходът е такъв към всички проблеми.
Само да не се вкарам в беля, някои май го взеха насериозно...

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Ако аз съм "някои", не се тревожи ;)
Иначе споменатия комплекс си е стара стратегия, но пък за сметка на това е доволно тъпа. Снощи, като част от предпоследната публикация споменах за взаимоотношенията между държавата и малцинствените групи.

admon каза...

Az se kazvam Grigori Filipov.Osinoven sum ot malzinsveno semeistvo maikami e ot turski proizxot,ba6ta mi e ot zganski proisxot.jivea ot 8 godini v italia imam malka stroitelne firma.priemam ideata mislil sum za tukav proekt.moga da go realiziram.za kontakti na formulaedile.bg@alice.it Gotav sam da jivea v takav konpleks

admon каза...

Az se kazvam Grigori Filipov.Osinoven sum ot malzinsveno semeistvo maikami e ot turski proizxot,ba6ta mi e ot zganski proisxot.jivea ot 8 godini v italia imam malka stroitelne firma.priemam ideata mislil sum za tukav proekt.moga da go realiziram.za kontakti na formulaedile.bg@alice.it Gotav sam da jivea v takav konpleks

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Явно имаш мироглед, който ти позволява да се затвориш зад 4 стени и тапицирани с тапети стени.
Моите наблюдения са, че сред циганското малцинство има различни нагласи, не познавам в подробности бите им, но ми се струва, че различните цигански общности имат различна гледна точка по въпроса и им е тясно да се набутат в общоприетите стандарти. Според мен е въпрос на личен избор и е грешно да се принуждава някой да си промени живота насила. Така са правили с индианците - без да ги питат дали искат, и с аборигените в Австралия. Това си е живо душевно изнасилване, ако човек сам не иска да приеме друг начин на живот, който е доста различен от познатия му. Мнението ми е, че е добре, то е добре и за останалите, не само за циганите, да има достатъчно добре работеща социална политика, която да дава възможност на хората да могат да се установят, ако го искат, но би било културен холокост, ако се прави с някаква принуда.

САНДО каза...

Иронията в текста е очевидна, но в същото време може да се получи малко объркване, защото българските политици са доказали, че са способни на небивали безумия :-)))) Хората са мнителни и има защо - след няколко десетилетия социалистически експерименти гореизложеният проект "Щастлив ром" си е направо детска игра в сравнение с "жилищните комплекси" с панелките, интеграцията на малцинствата (във всеки блок имаше задължително по едно-две семейства) и т.н. Обеля-2 също май трябваше да прилича на райското кътче от картинката... А то какво се стана...

8 zh Team каза...

Каква стана тя...

8 zh Team каза...

Вярно, че имаше много подобни безумия в различни градове. Мерките не засягат само жилищната площ, те са комплексни и едва ли нещо може да се реши с разни Декади за включвания и пр. Едно от най-важните условия според мен обаче е законите да се прилагат спрямо всички, без популистки и предизборни прояви на загриженост, които водят до дезинтеграция и изключване, а не обратното.

Анонимен каза...

Тъжно е,че почти никой не обърна внимание в този репортаж в каква мизерия живеят тези хора...Сцените бяха потресаващи.А такава е картинката почти навсякъде в провинцията и крайните квартали...
И докога такива слуги-журналисти като въпросния Стоян Георгиев, когото съм запомнил с яростната му защита на парното през есента ще ни се представят едва ли не за герои? как може толкова млад човек да има подобно извратено съзнание?

Анонимен каза...

Не изглежда базик, но и за истина трудно се класира. Има такива комплекси, но може и да се поспори къде точно са разположени някои от тях. Знам за полите на Витоша, и ченоморието. ;)

Анонимен каза...

Странно защо и ти, вместо циганин,предпочиташ емфемизма ром..?haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Много ясно - в случая не би подхождало на текста. Впрочем евфемизъм е терминът.

Анонимен каза...

Хахаха...Знам!haralanov.blog.bg

Rosen Hinkov каза...

Щастлив циганин наистина звучи по правдоподобно. Откакто станаха роми,на мангалите доста им се усложни живота.

Георги Станчев каза...

Те комунистите все се опитват да въведът ония реди при който малцинствата им пренадлежаха от едно време за това и чрез този проект ще имат влияние и допир за да ги използват това е извода !