неделя, 25 януари 2009 г.

СЛЪНЧАСВАНЕ


или

Предложение за изменение и допълнение към

ПРАВИЛНИК
ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

Не съм юрист, но като редови гражданин искам да подскажа следното допълнение към горепосочения правилник. Като гледам как се движат нещата при гласуването с чужди карти, ми се струва, че ще е безполезно, но нека и аз да успокоя будната си гражданска съвест. Та става дума за следното:

Предлагам преди гласуването на някакъв закон или внасянето на проектозакон депутатите задължително да минават тест за физическа и психическа пригодност. Също така ще е от полза да се задължат да прекарват зимните си ваканции по места с климат, близък до нашия.

 От дейността им в последно време заключавам, че мнозина от тях са последвали примера на Р.Овч., но не са имали неговата устойчивост на ултравиолетовите лъчи. Рязката смяна на климата, газовата криза и стреса от уличния натиск явно са оказали неблагоприятни последици върху изнежените им и чувствителни тела и души.

Какво ме кара да мисля така?

На първо място естествено е решението им да подкрепят отварянето на реакторите, взето с такава лекота, все едно че ще включват „Елва-та”. Но за това вече доста се писа.

Особено ме впечатли обаче законодателната инициатива на независимия (а преди от кого ли е зависил?) Светослав Спасов, който предлага имуществена санкция от 3000 до 7000 лева за допускане на дете до 18 години в търговски обект, в който се продава или предлага алкохол и цигари. Повторното нарушение може да доведе алчния и безскрупулен собственик на бакалия до отнемане на лиценз. Спазването на този параграф или алинея ми се струва леко проблематично, осъществяването на санкциите също. Но ми стана интересно като се замислих, повторното слънчасване на този горд крумов наследник в каква ли законодателна идея ще изкристализира. Може би ще предложи домашния алкохол да се съхранява в сейф с шифър, подобно на оръжието. И това е само що се отнася до алкохолните изкушения на подрастващите. Ами ако тръгне да се бори срещу сексуалното насилие например? Може би, за да предотврати възможността от сексуален тормоз на работното място, ще поиска да се забрани назначаването на лица от противоположния пол?

Все си мислех, че законите се правят, за да уреждат живота на хората по разумен и полезен за тях начин. Поне на хартия. Именно затова предлагам да се обсъди подобно изменение в парламентарния устав, което да постави в някакви рамки полета на депутатската мисъл след продължителното й реене в безкрая на бразилските плажове.     

 

2 коментара:

Анонимен каза...

Хм...Почивка на ,,подобни до нашите условия,,местенца.Хей Златина,това даже и аз не го приемам!Предложението ти е популистко.В никакъв случай тонът ми не е остър.Но в края на краищата,живеем в един сравнително отворен Свят,в който всеки може да отиде да си отпочине там,където позволява портмонето му.Р.Овч.не го гледай.Восточните му друзя,са му броили достатъчно,за да отиде ако си поиска и оттатък Бразилия и Сейшелите.haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Първо, не е до "нашите условия" в материалния смисъл, става дума до климатични условия, там така и пише. Всъщност не почивката е основното. Това е само нашега.