сряда, 14 януари 2009 г.

ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УРОЦИ НА АОНСУ*


*АОНСУ /Академия за обществени науки и стопанско управление/

 Това престижно навремето заведение, наред с редица партийни школи, летни пионерски лагери, а за по-равните - университетите на братския Съветски съюз изковаха желязната идеологическа настройка на повечето от днешните правителствени лидери. В нея влиза явно и умението за справяне с кризисни ситуации, възникнали в резултат на подлата идеологическа диверсия на империалистите.

Наблюденията върху протестите от последните години очертават следните тактики на противодействие и манипулация:

 - Настройване на обществените слоеве и групи едни срещу други. Напр. протестират ли учителите, веднага  в „общественото мнение” се пуска мухата за ниското ниво на образованието и за това, че лекарите вземат по-малко, а имат повече отговорности. Протестират ли лекарите – за подкупи, лекарска небрежност и т.н. Наскоро прочетохме и за заплатите на чистачките в съда. С една дума тактиката „разделяй и владей”. Вероятно Станишев днес покрай преговорите за газа в Москва си опресни и тези знания. Наскоро например, когато руската опозиция се опита да протестира, лидерите й отново бяха арестувани, понеже явно доволни от властта минувачи подали жалба, че им пречат да си минават спокойно.

 - Медийно затъмнение. Медиите всъщност са може би първия фактор за осъществяване на останалите методи. Съществен елемент от играта на власт е тяхното пълно подчинение. Това го наблюдавахме напоследък под всякакви форми - от най-груба бруталност до дискредитиране уж в интерес на обективността. Затова, когато трябва да дадат картина от протест или митинг, те снимат само от празния ъгъл или пък изобщо ги няма. А може и да бъдат абсолютно недопуснати. В интерес на общественото спокойствие. Затова имаше опити за завладяване и контрол и на интернет пространството, уж в името да се борим срещу интернет пиратството и педофилията. Иначе винаги се намират благородни цели.

 - Друг един метод също е свързан с манипулацията на общественото мнение. А именно – пуска се слух, че се раздават пари на митингуващите. Тази идея съвсем не е чак толкова проникновена, като се има предвид как някъде се печелят избори, но пък върши работа. Изгладнелият народ се връзва. Интересно обаче как така никой лично не е видял протестиращ, който да е купен. Този слух се пусна и преди тези протести, което е пълен абсурд. Уж се твърди, че са организирани от интернет -познавачи, а те все пак не са от гладните.  

 - Има и редица други подмолни стратегии, които даже не усещаме, погълнати от ежедневието и от потока на псевдо-  информация. Но за всеки случай, ако се стигне до най-лошото, а именно тълпите се поддадат на империалистическите влияния и се съберат, завладени от първични инстинкти, е време да се упражни т.нар. „диктатура на пролетариата”. Въпросът за терминологията в случая не стои. Важното е да „не изпуснем нещата от контрол”. В конкретния случай, пуска се тълпа почерпени провокатори, вероятно с присъди за футболно хулиганство, които сега ще се заличат, и ето ти повод да защитиш професионалната си милиционерска чест - поступваш някой друг от въпросната група, та да няма съмнение, покрай него някой друг досаден журналист и оттам нататък вече другите да си правят сметката.

Положението е овладяно. В момента на жестоката криза за газ, мас и оцет не му е времето да се разцепва така единното ни общество и да се разклаща държавността.

 Демокрацията както каза Станишев на последния конгрес на БСП, означава че „решенията трябва да се изпълняват, а не да се коментират”. Странно, с ушите си чух почти дословно същата мисъл от служебния си вожд.  Явно са учили едни и същи уроци.

13 коментара:

Анонимен каза...

Не разбрах кой е служебният ти вожд..?haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Шефката всъщност, по повод на въвеждането на униформи.

Christo Karabadjakov каза...

Мдаа, събитията от вчера приличат на активно мероприятие ...
Но на насилие отговорът е отново насилие, т.е. влиза се в спирала ...
За днес отново е насрочен протест, нали?
Отговорността за насилието трябва да си понесат управляващите, най-добре с оставки ...Жалко само ако цената трябва да е нова национална криза ..

8 zh Team каза...

Кризата отдавна е налице, едва ли може да се стигне по-долу. А това с оставките е невъзможно да стане. Те все уж си ги носят в джоба, ама никой не ги е виждал досега.

САНДО каза...

Всички се тюхкат и притесняват от насилието, като че ли отношението на тройната коалиция към хората не е форма на перманентна агресия - престъпност, корупция, демагогия, открити подигравки, еврофондове, газ, парно, спекула, поръчкова преса...
Това си е чисто издевателство с цял един народ.
Наистина не мога да се начудя как някои хора се самозабравят и започват да се изживяват като аристократи - устройват си празненства в Олимпия, ходят на "шопинг" из европейските столици, на лов из екзотични страни... Абсолютна парвенющина!
Кога станаха калайджии, кога им почерня дирникът...

8 zh Team каза...

То само банкетите и пъвренющината да бяха, все щяхме да им ги поемем.Лошото е, че пипалата на мафията им така са стегнали държавата, че не се вижда как ще се измъкнем някога.А най-лошото е, че хората ги е страх да не загубят и малкото, което имат. Изобщо - нищо по-различно от преди 20 години. Само политическият речник се промени, а реалността си остана.

Анонимен каза...

Здравей и благодаря ти,че се обади!Без твое разрешение те включих в блогрола си!Всичките там,сте супер ценни!Поздрави!haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Е, за мен е чест, мерси.
Много се смях с тази нова Юдейска царица. Направо ме върна в младостта!

Davidov каза...

Следях непрекъснато почти 6/7 часовото предаване на г-н Сашо Диков (Канал 3, по обясними причини) на 14.01 и ми направи най-силно впечатление изказването на един мъж на години: „Деца извинявайте, че Ви оставих ме сами, да бият само Вас” или нещо в този дух.

Най лошото е, че има виновник за боя. И това е любимеца на народа – г-н Борисов (бат Бойко). Принудили са го да отмени протеста, разбирам, но не оправдавам. Като генерал той знае, че обекта (пространството) предварително, 24 часа преди това се оглежда по специална инструкция и след това се запечатва/наблюдава непрекъснато. Ако всичко е спазено както трябва не може да има бомба и както се оказа.
Той трябваше да дойде лично и с целия си авторитет да заяви пред хората:
”Приятели принудиха ме да прекратя протеста, давам Ви ½ час за да освободите площада, моля елате утре отново.” Или нещо подобно! След това полицията можеше да изпълни дълга си.
Протестите са общи и е за Всички ни!

Christo Karabadjakov каза...

Съгласен съм с Давидов. Това щеше да бъде начин, по който ББ можеше да се разграничи от "организацията" на тройната колаборация.
Но всъщност какво ни е грижа за ББ ?! ...
Друга тема: целта на протеста. Струва ми, че започва да се забравя и размива началото на протеста: смъртта на Балтов.
Аз следя протестите само чрез нета, защото живея в Мюнхен и ще споделя впечатленията си на човек, който гледа отстрани.

Започва да се вика прекалено много и някак наизуст "оставка", което довежда до загуба на физиономията в медийната среда. Другото са изцепките от първия ден.
За "Илиев" пред телевизора, който тъй и тъй не се интересува особено много от политика, остава впечатлението, че някакви бодряци и безработни се събират пред парламента, за да си повикат, поскачат и позгреят под зимното слънце ...
Разбирайте ме правилно, питам се за профила на протеста, независимо от това, че срещу протестиращите по всяка вероятност има медийна организация. На тяхната "организация" отговорът би трябвало да бъде точен профил, конкретни послания, ясни искания.

Davidov каза...

Г-н Карабаджаков,
Направете паралел между тези протести (14, 15, 16.01), които аз вярвам, че са организирани от хората „от долу” и този на защитниците на АЕЦ. Всички под строй, докарани с автобуси от цялата страна, може и да им е било платено. Пазени от полицията, а не бити.
Като първи опит на спонтанен протест бе чудесен, е хората бяха излъгани (изработени) от управляващите, но то се очакваше. Техните уши не са свикнали да чуват гласа на народа. Аз вярвам, че с времето хората ще се само организират и такива протести ще има и то успешни.

8 zh Team каза...

Паралел няма, в случая с АЕЦ не става дума за протест, а за манифестация от познатия в миналото тип. Методите за принуда са посочени в следващата публикация.
А протести като тези на студентите няма да успеят, докато опозицията не постави политическата си отговорност над разни други съображения.

Davidov каза...

Г-це/г-жо Коева,
Аз бях забравил тази дума, манифестация (колко е вярна).
За опозицията ни.
За Б. Б. казах, по горе, бог ни опазил.
Днес в сутрешния блог г-н Малинов (ДСБ) и г-н Мартин Димитров (СДС) не можаха да се разберат. Единия говори за пари (140 000 лв. за депутатско място), другия за идеи. Време няма. Хората трябва да знаят и да имат избор.
Аз съм застъпник на идеята, че ние в интернет трябва да се само организираме и да участваме още на тези избори, като мажоритарно представени (тези 58 места, за които говори БСП) или партия, може с някои от емигрантките организации.