четвъртък, 18 декември 2008 г.

Коледата невъзможна

От Стефан Желязков 

(автор на в-к"Чушкопек", скоро ще има собствен блог, където ще го публикува електронно, дотогава ще ползва и обогатява моя)

Навлязохме вече в ноември, което означава, че можем да очакваме сняг и че казионните медии съвсем скоро ще започнат да ни обстрелват с клипове и разяснителни кампании по поредната „Българска Коледа”. Задължително ще ни бъде повтаряно до припадък „ под патронажа на президента Г.Първанов и съпругата му ЗоркаПърванова”.

Телевизионните водещи, надянали състрадателни физиономии ще ни приканват да дарим " 1 лев на дете в беда".

 И точно когато съм седнал да вечерям , това пак ще ми прозвучи като „ О, ти ядеш !Дай един лев ! Не те е срам ! Пиеш и бира ?! Дай лев ! Дай !”

„ Какъв циник !" - ще кажат някои .

 Цинизъм е „Българската Коледа”! – казвам аз.

Цинизъм е да спечелиш президентските избори с обещания да бъдеш „социалният президент”, а единственото социално, което вършиш да е едно допълнително, извънбюджетно преразпределение на пари, събрани от близки до теб фирми и от милосърдните граждани.

Цинизъм е да го правиш точно по Коледа, бидейки комунист, следователно атеист .

Цинизъм е да стоиш с другарката си в ложата на Народния театър, а отдолу да напъват гласни струни разголени чалга- звезди, несъвместими с Храма .

 Цинизъм е да помогнеш на примерно 37 забравени от държавата деца, а да не помогнеш на други 3700, да речем. И нали всички тези деца са здравно осигурени .

 Цинизъм е да събираш от народа си пари за лечение на тежкоболни деца, а в същото време 550 хил. лева ( около 1/4 от това, което събира средногодишно кампанията) от фонда за лечение на деца да се връщат в бюджета, неусвоени заради тромави процедури.

 

 Цинизъм е с такива пари да купуваш кувьоз за родилното на областен  град като Ямбол  например, защото, видите ли, там най- новият, с който разполагат  е на 30 г. и ако не се уплътнява с картон или велпапе  не върши никаква работа.

 Нима по този начин не си признаваш, че си президент на народ, подложен на геноцид?

 Цинизъм е следната реклама : „Българската Коледа" се ангажира с част от събраните пари да се купи нов апарат за генетично изследване на бременни жени , както и на деца, за Националната генетична лаборатория към „Майчин дом" в София .Лабораторията е единственото звено в България, което предлага този вид диагностика, а 23-годишният апарат, с който лекарите разполагат, вече не функционира”, защото чрез нея си признаваш, че в държавата, чийто президент си през 21-ви век не могат да се правят генетични изследвания, които да предотвратяват раждания на деца с увреждания, които пък пълнят домовете за изоставени деца в страната и за които после се правиш на загрижен.

Цинизъм е да си правиш реклама по такъв начин.

Цинизъм е да си главно действащо лице на 100-годишнината от

Независимостта, празник, за който са изхарчени 10 млн. лева бюджетни пари, т.е. почти толкова, колкото е събрала „Българската Коледа” за петте си години.

 Другарю Първанов, Вие сте били прав, когато преди шест години сте си помислили  „Коледата - невъзможна”.

 Коледата ще бъде невъзможна дотогава, докогато ни управляват безбожници!

 


1 коментар:

Анонимен каза...

Много силен пост.
Днес в 11 ч. от зала Христо Ботев в Студентски град започва шествието на студентите -> до парламента -> там от 13 ч. сливане с еколозите. Чух нещо и за земеделци отнякъде, ще видим правилно ли съм чула.