събота, 6 декември 2008 г.

АКЦИЯ „ПЕРСИЛ”


По време на процесите на денацифициране заподозрените в извършване на престъпления националсоциалисти са получили правото да изчистят (изперат) мръсните тайни от миналото си чрез на т.нар. „Persilschein” (талон за пране, който са получавали войниците в казармите). С помощта на свидетелства от засегнати или жертви на режима, даващи им положителна оценка, те са си надявали „бялата жилетка” на чистото минало и са се впускали в новото си и неопетнено бъдеще. Търсенето на подобни  свидетели е станало толкова интензивно, че мероприятието е добило нарицателното име „Persilscheinaktion” (акция за талонче Персил).

Мероприятието с досиетата се превръща все - повече в подобна акция. Чак се питам дали не беше това истинската цел на отварянето им. Омръзна ми да гледам всеки ден по телевизията някой сатрап, разбил живота на хора, които са го имали за приятел или поне колега, да ми обяснява каква чест е било за него да служи на родината. Всички ние дружно трябва да му издадем неговия "Persilschein". Да изчистим тъмната страна от биографията му, да успокоим съвестта му и дори да се почувстваме горди, че е бдял над спокойния ни сън.

Отказвам да свидетелствам!

Не съм религиозна, но поне донякъде познавам християнската религия и добродетелите, които утвърждава. Струва ми се, една от най-висшите е любовта към ближния. „Дълг към родината”, „чест”, „вярна служба” също са важни добродетели, но те стоят на първо място в една друга религия. Дълго време бяхме под нейната власт, но вече поне официално, не сме. Официалната религия в държавата ни е православното християнство. Така че, атеисти или не, нека да живеем според нея.

 

5 коментара:

Анонимен каза...

Здравей Златина!Подобно ,,персилно,,очистване в България е невъзможно!Лустрацията,тоест осветляването е също невъзможна.Така ще си я караме!С ченгетата,доносниците и агентите!Европейския Съюз няма механизми с които да ни накара да действаме ,,по европейски,,.Спирането на средства само ще натовари допълнитерно бюджета,а от там и възможността за нови безнаказани кражби.И нова бедност и ново ,,Ляво управление,,!Порочен кръг от който няма излизане!Поздрави...haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Може би. За много неща вече е твърде късно. За лустрация също. Но поне да не не се правят на нещо, дето не са. Най-добре да се скрият от хоризонта и да не дразнят хората.
Весело изкарване на празника! Ние имаме именник - кучето ми Кольо,така че казвам едно наздраве за него.

Rosen Hinkov каза...

Е, ама ти много се ядосваш сякаш. Аз не знаех, че „Persil„ има толкова дълги традиции в прането. Все си мислех, че „ариел„ по върши работа..! Шегувам се.
За кои сатрапи говориш, за тези смешни журналисти ли.Всъшност всичко това, както казвате и двамата с Хараланов е доста закъсняло, но все пак по добре късно, отколкото...нали!! А има и една друга възможност, но тя е осъществима при едно друго правителство и при едни други критерии. Това , кето се прави в момента е поредната боза , кято се излива върху хората. Изпратих му на Бедров моя коментар по темата и той прочете 2–3 изречения от блога ми в предаването, но те така и си останаха да висят във въздуха, без отговор. Истината е, че дори и да се иска лустрация, никой не я иска с друга цел освен за да компрометира необходимите за него хора. Ако някой поиска и още и повече, и да е еднакво за всички, устата му се запушва или ..кой знае, те си имат начини.
Ако искаш погледни статията.
Честит имен ден на Кольо, да не би да е и банкер!!
Шегувам се, разбрах че е куче

8 zh Team каза...

Не съм сигурна кои са по-стари Персил или Ариел, но така или иначе Персил са се утвърдили в историята на Нюрнбергския процес.
Ядоса ме един, не журналист, някакъв Цвятко Цветков май се казваше, даже и името му партизанско някак звучеше. Той е именно от този персиления тип.Надува се като пуяк, сега е експерт по сигурността гледам, гадина общо взето.
Естествено разкриването на досиетата е нещо положително, по -добре късно, отколкото никога, ама ако ще ги използват пак за манипулации, мерси, не е това целта на занятието. А лустрация трябва да има. Наскоро гледах пак "Живота на другите". Много показателен филм за това, как трябваше да се реши въпроса. Никакво право на държавна служба и каквито и да е правомощия, ама вече наистина не може да стане, след като всичко е в техни ръце.
Кольо благодари за поздрава. Добре, че не е банкер, че те нещо го закъсват напоследък. Но е по-умен от тях, тъй че като поразмине кризата, ще обсъдим някое ново финансово начинание.

Rosen Hinkov каза...

Този филм, май „наскоро„ всички сме го гледали. И аз „наскоро„ го гледах. И с някой си говорих и той каза че също „наскоро„, защото някой друг му бил казал че бил го „наскоро„ гледал..Сигурно е случайно.
Даже не съм го чувал този Ц.Цветков.