вторник, 30 декември 2008 г.

КОЙ Е ТЕРОРИСТЪТ?



Много нещо се изприказва и изписа през последните дни по повод израелската атака в ивицата Газа. Българското правителство и то набързо спретна едно категорично осъждащо Израел становище. Много ясно, че ще е такова, като се има предвид с кого си другаруват нашите хора. Изобщо все едно отгръщам вестници от преди 30-тина години.

Всъщност колко хора изобщо могат да кажат със сигурност, че са добре запознати с конфликта, преди да дават категорично мнение. Разбира се, страшно е че загиват невинни, но тези, които изпадат в умиление за страдащия палестински народ, дават ли си сметка, кой изпраща този народ на смърт? Зададоха ли си въпроса, защо след изтичане на срока на примирие Хамас побърза да обстрелва Израел с ракети и каква реакция точно се е очаквала на тази провокация. Или са се запитали що за движение е Хамас? Може би от една кратка справка щяха да разберат, че  една от основните му тактики са самоубийствените атентати, насочени не само срещу военни обекти, а и срещу мирни граждани. Ако се замислят малко, няма ли да допуснат, че именно подобна реакция очаква Хамас от света и за да постигне целта си, жертва собствените си деца и жени.

Някои хора дотам се увлякоха, та изказаха предположение, че израелците бързали да приключат с конфликта преди Обама да встъпи официално в длъжност. Този човек пък ако знаеше, че от него се очаква да реши от раз всички конфликти по земята, та най-накрая да плеснем с ръце и да се прегърнем братски, дали щеше да се кандидатира изобщо за президент?!

12 коментара:

Rosen Hinkov каза...

„Всъщност колко хора изобщо могат да кажат със сигурност, че са добре запознати с конфликта“.
Добър въпрос.
Малко хора наистина познават историята на този конфликт Златина. Самото създаване на „нова„ еврейска държава върху палестинска територия е едн конфликт. Но Великобритания, като колонизатор на Палестина, 1947г. мисля че беше, дава територия за създаването на Израел там. До тогава евреите на са имали държава. Като изключим юдейското царство на Ирод, но и тогава са били сбирщина от племена. Докато Палестина например е дала Христос на света.
Та къде е същността на конфликта..вече е трудно да се каже, но най–малкото е религиозен или териториален, става въпрос за пари.Това са само поводи за убийства.

Анонимен каза...

Не ми се коментират еврейте и арабите.Снощи обаче,в Новогодишната нощ,по Нова Телевизия в предаването,,Господари на ефира,,още веднъж беше показано как по време на исканата му оставка,от парламентарното си място,Сергей Станишев съвсем ясно каза на Опозицията,,Майка ви ще е..,,.Това за мен е суперскандално!!!Оставката е най-малкото нещо,което трябва да се случи...Честита Нова Година,Златина!haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Честита и успешна на теб!
Това да му е само гафът на Станишев, пак стига за оставка, ама едва ли ще се случи. Той къде по-сериозни черни точки събра. По "Европа" пък като изброиха всичко лошо, което ни чака, казаха че има и добри новини - Дания отваряла трудовия си пазар за българи и румънци....

Анонимен каза...

Мдаа...Бране на грах в Дания.Как звучи само...Хайде да отиваме двамата тогава...За известно време ще се оттървем не само от Станишевите брътвежи!haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

И ягоди предлагат за бране. Само студът ме притеснява, не ми понася нещо.

Анонимен каза...

Ако само студът те притеснява в Дания...Направо да събираме багажа.Сърдечни поздрави!haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Като се замисля, май няма друго принеснително в Дания. И да е имало нещо гнило, отстранили са го хората или са ни го пратили на нас. Освен датски говорят немски и английски, аз знам и малко холандски. Тъй че почвам да стягам багажа.

Анонимен каза...

Шегувайки се,казваме Истината.Вече сме говорили за това...На твое място багажът ми не просто щеше да бъде стегнат.Отдавна да ме нямаше.Но...Тази тема за мен е и малко болезнена.Извини ме,че се отплеснах.Темата всъщност е съвсем различна.Впечатлен съм от стила ти на писане.haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Мерси за стила.
Разбирам, че темата е болезнена, след като си в България, но и при мен нещата не стоят просто,така че не става дума за страх от риска.
Така или иначе, щом сме тук, по-добре да се опитваме да променим нещо, макар и бавно и на пръв поглед незначително, отколкото да сме безучастни.Дори изразът на позиция в ситуацията, в която сме поставени, е начин на противопоставяне на статуквото.
Вярно че темата беше друга, но там нещата много загрубяха и вече и на мен не ми се коментира. Конфликтът отдавна се е превърнал в сблъсък на световни интереси, които твърде малко хора могат да проследят, но въпреки това са склонни да изказват категорични мнения. Написах този коментар, не защото категорично съм на страната на Израел, а защото ме дразни първосигналната защита на една терористична и твърде брутална към собствения си народ организация като Хамас.

Анонимен каза...

Миналата година,някъде по това време,четох една твърде интересна книжка,,Светът,евреите и парите,,от Жак Атали.Съвсем неслучаен човек,самият той евреийн както казва в увода.Историята на еврейския народ след разрушаването на Втория храм също е интересно описана.Както и усилията на сравнително богати еврей да изкупуват земя от палестинците още от 20-те години на миналия век.Не защото съм чел Корана но някак си твърде добре разбирам и арабската позиция по този въпрос.Положението е и малко абсурдно.Някак си и двете страни са прави.Новата еврейска държава е създадена чрез сила след близо 2000 годишно прекъсване.Това е абсолютен прецедент в Световната история.Няма как арабите да приемат подобно насилствено вземане на тяхни територий.А там където е нямало прилагане на сила е имало пари.Това го казва и самият Атали.И понеже се чувстват напълно безсилни,предприемат и тези терористични акций.Май тази история ще е вечна...На непризнаване и неприемане...haralanov.blog.bg

Joro Pentagram каза...

Абсолютно си права! Като гледам и тук из страната, що турчеещи се и колко мангал взе да вее байряци по площадите, още малко и офис на "Хамас" ще отворят.

8 zh Team каза...

Е, аз не съм толкова крайна, че да ги наричам така, но те пък са крайни или пък крайно неосведомени и именно затова се възползват от тях.
В това предаване на RETV разказват за едностранчивото и най-вече пропалестинско представяне на сблъсъка в световните медии http://www.retv.bg/index.pcgi?