неделя, 24 октомври 2010 г.

СВОБОДАТА ДА БЪДЕШ ОБЕКТ НА ЖЕЛАНИЕ


Крайностите не са хубаво нещо. Има едни такива екстремни защитнички на еманципацията, които с прекалено усърдната си защита на женския пол се превръщат в неговото отрицание. Те например се обиждат, ако презрените кавалери им отворят вратата, отстъпят им място някъде или пък не дай си боже понечат да платят сметката. Някои дори стигнаха дотам, че се опитаха да оспорят мъжкия род на думата „Бог”. Друг тип досадни еманципантки са някои от така наречените „интелектуалки”, на които всичко човешко им е чуждо и до такава степен се реят из висините на чистия разум, че не осъзнават, колко разумно ще е да си премахнат мустаците.
В България обаче се е утвърдила по – скоро една друга криворазбрана представа за еманципацията. Това стана не без помощта на медиите, които наложиха образа на „освободената” българка и продължават все по-агресивно да го налагат. При това не само непретенциозните жълтеникави вестници и телевизии се подхлъзнаха по изкусителната пързалка на евтината популярност, а и медии с високи претенции за качество, които налагат стандарти. Красноречив пример за това е предаването „Нашите момичета” по btv, което в ленивите съботни следобеди сякаш се стреми да изглади окончателно мозъчните гънки на зрителя. Дали го гледат мъжете – не знам, може би има какво да видят, но една нормална жена определено се чувства неудобно, конфронтирайки се с облика на съвременната „звезда”, която уж трябва да й е пример за подражание, както в модата, така и в начина на живот. Някой ще каже „Ама какви звезди са тези!?” Нерядко дори от самите медии се чуват твърденията, че в България няма звезди и елит. Но именно те са тези, които превръщат тези момичета в такива, като непрекъснато фокусират вниманието върху тях, върху това колко често ходят на солариум и каква марка грим ползват. Това внимание сигурно пък е показателно за нивото на нацията като цяло, тъй като медията следва интереса на публиката. Защото, ако попадне на това предаване, всеки здравомислещ европеец би решил, че се излъчва риалити от публичен дом. Особено ме впечатли например едно „наше момиче”, чиято цел била да покаже, че жените трябва да са освободени и да се забавляват. Нейната освободеност се изразяваше предимно в освободеност от дрехи, а пък забавлението – компанията на някакви доста съмнителни субекти.
Някак обидно е да се налага тази представа за свободата. Обидно и опасно. Защото на една жена с изграден характер, това може да се стори глупаво и грозно, но за много момичета, които сега търсят себе си и приемат всякакви модели за идентификация, този начин на живот и тези ценности може да изглеждат като нещо бляскаво, луксозно и не толкова невъзможно за постигане. От екрана обаче не им се представя и обратната страна на медала, не се вижда нито колко е преходна тази свобода, нито пък с какво трябва да заплащат този начин на живот. Станалите известни напоследък случаи на насилие върху някои звездни момичета сякаш нямат нищо общо с въпроса, какво рискуваш, когато избереш да си придатък към нечий портфейл. Отвъд всяко морализаторстване има чисто практически и разумни доводи против този вид „еманципация”.
Дефилиращите розови блондинки, предизвикаха целодневен медиен интерес, но ако между тях имаше поне една, която да опровергае вицовете за вида, наред с призивите да бъдем по –добри, да не се ядосваме, че ще ни почернеят корените и да си избираме мъжа по портфейла, биха могли да призоват и към това жената да не бъде оценявана според цвета на косата, дължината на краката и някои други мерки. Поне не и тогава, когато не се налага да я избират за забавление, а става дума да докаже професионалните си качества. Защото не малко млади жени се сблъскват с този проблем в началото на професионалния си път – добрата външност почти задължително се възприема като признак за ограничен интелект, на жената се гледа с насмешка и снизхождение. Ако пък ти липсва такава – още по-зле, даже не те и гледат, така че се справяй сама, пък не дай си боже да сбъркаш.
Засега това е положението с еманципацията ни. А иначе според статистиката всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Но това е екстремният проблем, а има и редица други ежедневни проблеми, с които мъжките момичета трябва да се справят – неравностойно заплащане, дискриминация на жените с деца при наемане на работа, възрастова дискриминация.
И все пак, правейки своя избор в живота трябва да знаем, че свободата не е златна клетка и околосветско пътешествие, а възможност за избор.

5 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Определено дразнят и гледат по всякакви обиколни начини да вменяват политическата корекция ;)
Скромните ми впечатления са, че повечето (нормалните) жени обичат да им бъде обръщано внимание, да им се отваря вратата и други такива дребни гъделичкания за егото.

8 zh Team каза...

По-добре да ти гъделичкат егото, отколкото да се разделиш с него заради някакви дрънкулки.

nana каза...

Не се чувствам поласкана от ничие внимание.Зная цената на всичко.Изборът ми е единствено човешки.Съобразявам се с определени норми , но не съм търсила прикрепяне към "нечий портфейл".Това е доста унизително според мен.Търся и мисля че открих най-хубавото ,което може да се случи на една жена-да намери истинската обич.А тя не може да бъде сравнявана с портфейли, внимание, тенденциозно ухажване и други.В това, което пиша съм абсолютно уверена-гарантирам.Познавам душевността и чувствата на личността до мен и вярвам в искреното ,което усещам.Няма как да бъда упрекната ,обвинена и заблудена.

Анонимен каза...

Saglasna sam do izvestna stepen, no kato obshtestvo preminavame prez transformatsiya i se stremim da sazdadem sredna klasa s burgeoizni cennosti, zatova na prav pogled stramega kam krasota i pokazni4estvo izglegda povarhnosten, no vsa6nost e stapka kam radikalna promyana.
Saglasna sam 4e nalaganeto na uednakveni modelite i cennosti e ne6to koeto tryabva da se izbyagva, taka 4e az sam za svobodata na izbor, i kolkoto pove4e izbor, tolkova po-dobre, tolkova po-blizko do zapadniya model na demokratsiya.
Izbor i prevra6tane na inteligentsiyata v sredna klasa, razvitie na infrastrukturite i poka4vane na nivoto na socialnite uslugi...

стикери за стена каза...

Абсолютно си прав