вторник, 13 април 2010 г.

ГРАЖДАНИНО ПРЕСТЪПНИК!

Острото чувство за справедливост на премиера и желанието му да пресече възможностите за злоупотреби с държавната хазна се харесват на всички. Ухото на средностатистическия българин бива галено от всекидневните новини за задържани, проверявани, обвинявани и въобще притеснявани представители на бившата власт, които дразнеха с демонстративната си недосегаемост. Това чувство за справедливост обаче започва да придобива леко маниакални размери, така че кажи - речи всеки гражданин бива заподозрян, че е потенциален или действащ измамник. На тази мисъл навеждат готвените уж антикризисни мерки, особено тези в осигуряването. Според тях излиза, че масово болните са кръшкачи и използвачи, тъй като били вземали по един ден болнични, че "да прекопаят ранчото”. С нечиста съвест се оказаха и българските майки, а и техните работодатели, които декларирали по- големи заплати за пред НОИ, така че да им се изплащат по – високи обезщетения. Изобщо престъпник до престъпник! В по- мек вариант - шмекер.

Именно шмекеруването обаче прави възможно съществуването и оцеляването в тази държава. Да вземем пресен пример с издаването на нови паспорти. Нека изпатилите да кажат дали ще е достатъчен само един ден болнични, за да си решат проблема. Подобен проблем имат изобщо хората, на които им се налага по някакъв повод да потърсят за услуга бързо действащите, най - вече комуникативни и мобилни български институции и служби.

Нека и българските майки да кажат, каква част от потребителската им кошница могат да запълнят детските надбавки, които получават и доколко една средностатистическа бременна жена може да се подготви за предстоящото събитие с обезщетението, което щедро й отпуска НОИ.

Има и една друга страна на въпроса. Боледуването не е удоволствие, като безвъзмездна почивка в спа- център например. Не можем да изберем кога, от какво и колко дълго ще боледуваме. Всъщност, ако можехме, не бихме го избрали. Веднъж вече съдбата ни е наказала, било то заради нашата небрежност и безотговорност към себе си, било то защото, според клишето, просто е жестока. За да е сигурно обаче, че ще си вземем поука, трябва да ни накаже и НОИ. При това, не се счита за достатъчно наказание това, че бави с около месец изплащането на болнични, а и количеството им.

Предвид обаче, че най – вероятно си един долен лъжец и въобще не си болен, ами кой знае къде се размотаваш, и това ти е много! Маргин до Маргин в тая България!

А и тези майки! Безотговорна работа! Натирили си децата по детски ясли, а вземат пари за майчинство! И после ходят да реват на премиера. Ами като не могат да се оправят с положението, няма да раждат. В края на краищата в цяла Европа е ниска раждаемостта и населението застарява. Дори според най – актуалната статистика на НСИ в последната година раждаемостта у нас се е повишила, което се дължало на увеличената женска плодовитост. Чудно защо тогава искат от държавата да плаща и процедури ин витро?!

При целия този невиждан паразитизъм, разбира се, хазната няма скоро да се напълни.

Преди обаче НОИ да започне да третира гражданите като измамници, нека сподели с нас актуална информация за числеността и ефективността на администрацията си. Може тогава да проявим повече желание да бъдем съпричастни. Защото всъщност повечето хора нито имат възможност, нито пък желание и намерение да лъжат държавата. Благодарение на тях и въпреки останалите мошеници на едро и на дребно тя все още съществува. Това, че биват наказани, без да са виновни, едва ли ще ги стимулира да останат задълго на страната на добрите. Така че замислената по този начин антикризисна мярка може да има точно обратния ефект.

Изображение: http://www.spiegel.de/img/0,1020,345827,00.jpg

5 коментара:

САНДО каза...

Вчера дълго размишлявах за българското здравеопазване по повод годишнината от смъртта на майка ми. Случи се през 1988 г. и аз бях още хлапе, но си спомням много добре в какви условия се лекуваха хората и в какви условия умираха. Беше истинска трагедия, социалистическата болница приличаше на касапница, а докторите и мед.сестрите се занимаваха повече със събирането на рушвети, отколкото с пациентите.

Какво се е променило оттогава ли? Разликата се състои единствено в узаконяването на рушветите - сега вече царица е парица и толкоз. Ако плащаш, ще те гледат. Ако ли не - отивай да размишляваш над Хипократовата клетва и да се лекуваш с бабини илачи.

Най-трагичното е, че освен институционализирането на корупцията други нововъведения няма. Преди три години съдбата ме откара в същата болница, където видях майка си за последно, но този път на смъртен одър беше баща ми. Реанимационното отделение тънеше в същата мизерия, каквато я помнех от дете. Същите първобитни системи, същите изтърбушени кревати, същите ръждясали шкафчета, същите досадени физиономии на персонала...

Няма да нахалствам с излишни сравнения и многозначителни примери за несравнимо по-качественото здравеопазване в цивилизования свят, защото... няма смисъл. Когато на фона на царуващата безнадежност един дръвник като Божидар Димитров се осмелява да се изказва за "ин витро", няма смисъл въобще да се говори за каквото и да било.

8 zh Team каза...

Засега имам повече положителни впечатления от лекари, отколкото обратното. Но и да си призная, ако се наложи, търся познати, а не се осланям на случайността. Някои от лекарите имат възможност да печелят добре, но голяма част от тях са също много ощетени от системата на здравеопазване. Познавам добри специалисти работят за смешни заплати от по 600 лв. Много от джипитата също не печелят толкова, колкото си мислят хората, на всичкото отгоре са затрупани с бумащина. Не е справедливо чиновниците от здравната каса да вземат в пъти повече.
Поводът да напиша това беше обаче
обидното отношение на държавата към хората. Тази година и аз ползвах болнични за по-дълго време, зная какво е да си зле и колко е унизително и обидно да се допусне, че си някакъв симулант.

САНДО каза...

Аз пък съм изключително песимистично настроен спрямо компетентността и добрата воля на българските лекари. И дори съм убеден, че ако човек не отиде да се лекува при "познат"(което си е пак форма на шуро-баджанашка корупция), въобще няма смисъл да се лекува. Или ако докторът е "непознат", пак ще е добре някой "познат" да завърти един телефон и да му обясни, че си "наш човек". Иначе всички знаем какво ни очаква - хремата се превръща в рак на носоглътката, ангината в туберкулоза, а запекът в сърдечна недостатъчност. И съответно те пращат да си купиш невероятно скъпи лекарства в аптеката, която пък по случайност е собственост на съпругата на самоотвержения доктор.

Да, съгласен съм, че докторите не са виновни. Цялата система е червива и всички сме виновни и съучастници в тази мръснишка схема. В България ми се е случвало дори ПОЛИЦИЯТА да ме подтиква да давам рушвет на доктор.

Така че, ако искаме нещата да се променят, трябва първо мисленето на хората да претърпи революция.
А дотогава... ще преговаряме Отче наш...

8 zh Team каза...

Така е, но докато се промени предпочитам да не рискувам и да позвъня на някой познат.
След т.нар. "промяна" едно от нещата, на които се надявах беше, че вече няма да има връзкарзки истории и наши и ваши.Което съответно не стана, както и всичко останало.

САНДО каза...

И аз съм на това мнение - унищожиха мечтите ни, а на тяхно място туриха Слави Трифонов. Така страната барабар с медицината и всичко останало се озова в Уазиристан, а хората се оправят кой както може.
Добре че се чупих преди 16 години, та сега страдам единствено в ролята си на наблюдател.