четвъртък, 28 януари 2010 г.

ДОБРУТРО, БЪЛГАРИЯ!

Обичан от едни и будещ неприязън у други, Милен Цветков пак се оказа аут. С мъгляви обещания за „нов проект”. А Нова ТВ продължава да търси мечтания си водещ. Може би ще е най-добре да продуцира едно реалити за тази цел.

Както може да се очаква, новината предизвика напълно противоположни коментари в интернет пространството. В много от мненията се изразява възмущение от раболепието на телевизията, прогонила „неудобния” Цветков, който задавал смело въпроси и не спестявал нищо на събеседника.

Честно казано, никак не ми харесва нито Цветков, нито сутрешния блок на Нова. Дори напоследък нямам впечатление доколко е неудобен, тъй като колкото пъти го включа, попадам или на реклами или на безцелно търсене на нещо си из социалните мрежи. Особено ме радва едно странно създание с френско име, което се опитва да придаде някаква форма на физиономията си с още по-странно катинарче. Кое от всичко това е неудобно на някого, не мога да кажа. През последните дни например, докато в същото време по БНТ се обсъждаше проблема със закриването на болници, по БТВ говореха за това как обществото приема психично болните, а също и за помощите за бедстващите в Хаити, Милен и Лора занимаваха аудиторията с една адски актуална и наболяла тема за масовото БГ население, а именно „Що е лукс?” Неудобно наистина, като се има предвид, че за голям процент от гражданите на тази еврочленка, лукс е да се топлят с ток или парно, да отидат един път седмично на заведение, да си купят нови обувки и палто и пр. подобни луксове. В продължение на половин час разни светски лъвове и лъвици демонстрираха часовници, ланци и изобщо завидна покупателна способност. Да, беше ми неудобно.

Научавайки новината за раздялата, помислих, че най-после Нова ТВ е осъзнала необходимостта да прояви малко повече вкус и социален усет. Да, ама в някой друг живот. Защото според програмния директор Олга Лозанова, "ерата на хард сутрешните блокове отмира" , зрителите не искали да гледат силно журналистическо присъствие, а „сервизна информация” (каквото и да значи това).

Лично мен "сервизната", консервната или пък луксозната информация на Нова изобщо не ми липсва. Имам достатъчно други възможности да науча това, което ме интересува. Слава Богу навреме се научих как да се съпротивлявам на инерцията на простотията. Жалкото е обаче, че телевизия с такива финансови ресурси полага толкова неистови усилия да заглади и шлифова колкото може повече мозъци.

Да се чудя ли тогава, че за братята ми българи най-великият роден градеж е Димитровград, а най- големият романтик в любовта - Вапцаров? Вярно е, Нова ТВ няма принос към тези класации, но затова пък е истински отличник в масовия медиен стремеж да се профанизира окончателно и по възможност безвъзвратно безкритично зяпащия и пиещ бози зрител.

7 коментара:

Valkocompany каза...

Няма как ние да си избираме водещите

8 zh Team каза...

Разбира се, но една телевизия с национално разпространение има задължения не само към касата на собственика си.

Aquawoman каза...

Да ти кажа направо си отдъхнах като научих. Не искам да кажа нищо лошо за него, но и сляп да е човек, ще се подразни от толкова нахалство и високомерие. Прекъсва зрителите, не ги изслушва, налага си мнението...ами как да го харесват хората?!
А дано да гледаме вече някой по-мил водещ :-)

8 zh Team каза...

Аз не държа да е непременно мил, но ако може да не е некадърник, при това самовлюбен. Говори се нещо за Асен Григоров,което не е зле, ама само ще се похаби човекът в тая телевизия.

Пламен Бочев каза...

Няма никакво значение дали Милен ми е симпатичен или не. Но, ако е изгонен, понеже е неудобен на уж поредната уж нова власт, тогава бих го подкрепил. Не ми е ясно дали за пореден път ще мълчи. Вдигна се шум около него и, мисля, че трябва той да обясни, за да не се спекулира.

8 zh Team каза...

Няма да проговори, защото си гледа интереса. Нали уж му било обещано да води пак собствено предаване. Впрочем ако е отстранен заради голямата си уста, не биха рискували да му дадат пак собствено ефирно време. По-скоро сутрешният им блок беше изключително слаб напоследък.

Анонимен каза...

Понякога сутрин просто пускам някой музикален канал и си изпивам кафето, преглеждайки блогосферата. :)