сряда, 20 януари 2010 г.

НА КАКВО МИРИШЕ?

Това му е хубавото на скандала - колкото повече се разгаря и задълбочава, толкова повече храна дава за всеки, решил да намери в него нещо, над което да упражни епистоларните си умения. От една страна, пък от друга страна…….. . И понеже се включвам накрая и повечето неща вече са казани, ще се упражня над онова, което на мен ми направи впечатление.

Въпреки всичките клетви и отрицания еврокомисарската одисея на Румяна Желева още отначалото бе съпътствана от аромата на червените мафиотски пари. На червената българска роза. Символът, заменил сърпа, чука и житния клас, безкрайно чужди на комунистическата олигархия. Този аромат стана чак задушлив след оповестената връзка на г-жа Желева с фирмата „ЕТКО Шнайдерс” ООД, деривация на една от многото външнотърговски фирми, чрез които ДС е източвала години наред държавни средства, въртяла ги е, преразпределяла ги е, та в крайна сметка част от тях са се озовали в митологичните червени куфарчета, дето уж ги няма. Няма смисъл да се търси яснота в тази връзка. Целта, с която се основават такива фирми е именно да няма яснота. (Едно доста разбираемо обяснение на функционирането им можем да прочетем в "Кучешки времена" на Илия Троянов. Може би и на много други места, но на това попаднах наскоро, а и литературата е от висока класа, така че си заслужава). Името на Желева обаче изплува там и гюлът пак замириса. Все пак ми се струва, че несправедливо обвиниха госпожата в некомпетентност. Може в момента да не знае къде е „сомалийският ” залив, но сигурно е добра запозната с географията на офшорните зони и банковите трансфери. Така че колко му е да научи и за заливите.

Един неприятно остър аромат се разнесе откъм родното ляво. Странно е, че именно бившият ни външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин се изяви като съдник на гореспоменатото поприще на нашата кандидатка. Според него "асоциирането на г-жа Желева с такава компания е сериозен удар срещу нейната почтеност", а „компаниите, основани от бившите комунистически служби, все още са най-добре пазената тайна на прехода, и са отговорни за ограбването на голяма част от средствата на страната”. Отдавна чакаме това признание. Защо обаче г-н Калфин не го направи на родна земя, а изчака за стъпи по европейските коридори на властта, че да се дистанцира от миналото на партията си. Страхуваше ли се от нещо или от някого? Защо до последно агентите на бившите служби се явяваха като ментори във всички услужливи медии и размахваха назидателно пръст.

Гюловият аромат се носи упорито и над "дългата скамейка”, а и над трамплина на ГЕРБ. Като започнем от самия му лидер с неговото охранително минало. Да не забравяме първия препъни камък на кабинета, Божидар Димитров, изградил блестящата си кариера на учен, при това съвсем не „феодален старец”, благодарение на услугите си към Първо.

Наскоро попаднах на едно интервю на финансовия гений Дянков за „168 часа”. В него той споделяше, че започнал да учи икономика в „Карл Маркс” (понастоящем УНСС), скоро обаче му омръзнала комунистическата икономическа теория и се прехвърлил във Виена. Любопитен и все още неразработен факт. Някой да си спомня по онова време да са висели по стените на университетите обяви за магистратури или студентски обмен в чужбина? Дори и най-талантливите простосмъртни студенти само на магия можеха да обменят опит в СССР или в ГДР. За отвъд Желязната завеса бе абсурдно да се мисли.

А сега и тази история с Желева

Доколко всъщност е искрена декларираната от Борисов неприязън към комунистите? И ако е искрена, какви са нейните истински мотиви?

Лошото е, че сме още само в началото. Докато настъпи всеобщото осъзнаване на 70 те процента, току виж изтекъл цял мандат и без да се усетим още няколко години от мизерното ни живуркане.

9 коментара:

Пламен Бочев каза...

Напълно споделям написаното от теб.
Поздрави!

8 zh Team каза...

Мерси, макар че не ми се ще да е така.

Радо каза...

Zlatina, по "случая Желева" нямам дори най-далечен интерес, но ми беше любопитно накъде е поела критичната ти мисъл след дългата пауза.

Поздрави.

8 zh Team каза...

Поздрави и на теб!
За посоката на мисълта едва ли е чак толкова дълга паузата.
То и на мен ми втръсна този "случай". Кой ли ще е следващият?

Радо каза...

Не знам кой ще е следващият, но литкането по цирковете на управляващите леко ми напомня за поведението на ето тези мили животни: http://www.youtube.com/watch?v=MTvchlqQBzY

Радо каза...

Остави ги, имам предвид, и си гледай кефа и интересите ;)

Unknown каза...

Здравей Златина!
Прочетох с внимание написаното от теб. Стигайки до Дянков, не мога да подмина и не споделя с теб някои мои си открития:
Лицето е родено на 13.07.1970 г.
През 1989 записва ВИИ "К.Маркс" - видно на 19 години, след вече завършена езикова гимназия в Ловеч;
След това сътворява чудеса:
В периода 1989-1995 (шест години) успява да завърши висше икономическо образование в два различни Университета (Виенския и Свободния в Западен Берлин), за защити дакторантура в Питбърг и след това да стане "доктор" в Мичиганския У-т!?!?!?! Видимо е бързал, за да може през 1995 г. да постъпи на работа в Световната банка. Ало-о-о-о, официалните биографи! Оправете си аритметиката, бе! Той като че ли курсове в ПУЦ е завършвал! Тези данни са на официални сайтове и в Уикипедия. Сега ми става ясно произхода на неговата ненавист към учените.
Страшимир

8 zh Team каза...

@Радо, важно е да се гледа кефа, за да върви всичко останало. А днес стана ясно, че идва нова порция сиво вещество с високо КПД, да видим какви ще ги снесе.
@Страшимир,оправно е момчето. Не бях му чела биографията, просто ми направи впечатление лекотата, с която говори за студентската си мобилност във време, когато висшето образование беше доста закрепостено. Феодално направо.

Апостол Апостолов каза...

Да бе, много яко се разсмърдя на... рози.