събота, 10 октомври 2009 г.

ПАЗАРНАТА РЕГУЛАЦИЯ НА ПРЕСТЪПНОСТТА

Един от любимите ми напоследък персонажи, вече бившият областен шеф на старозагорското МВР, главен комисар Тончо Михайлов, пак влезе в устата на медиите, макар и не по толкова оригинален повод, както преди. В републикански мащаб човекът се прочу след като в началото на септември дръзна да подслушва инспектиращите го шефове. Днес пък го споменаха във връзка с протекцията, която оказвал на престъпна група, продавала алкохол без бандероли. Очевидно след като протекционизмът позволява престъпността да цъфти и връзва безпрепятствено, вместо да бъде изкоренявана като вреден за обществото плевел, излиза, че единственият начин да се ограничи донякъде е пазарната й регулация. До този извод стигнах и след един разговор с бивш служител на системата, който проведох съвсем наскоро.

Питам го аз: „ Добре де , защо толкова време ги държахте тези цигани на автогарата, дето играеха на „Тука има, тука нема” и всеки ден обираха маса народ? Много добре ги знаехте кои са.” А той вика: „Не можеше, имаха големи връзки”. Аз: „ Че колко големи връзки пък ще имат тези въшльовци?” Той: „Въшльовци, ама с времето големи пари направиха. Плащаха, където трябва.” Пак аз: „ И как изведнъж изчезнаха след 10 години?” Пак той: „Просто вече нямаха пазар, хората спряха да им вярват и не се хващаха да играят.”

Ето къде било значи разковничето. Че то проста работа било! Ще изкарат някой разкаял се наркоман по телевизията и той като Димитър Попов навремето ще се обърне към нацията: "За Бога, братя, не купувайте!" Подобни инициативи ще се проведат и в ромските квартали, за по-сигурно от врата на врата. „За Бога, братя, не крадете! Не продавайте алумин, плащайте тока!” За да бъдат подплатени тези призиви, разбира се, трябва да се измисли нещичко за мотивация.

Много актуално и важно е да се пресече наивната вяра на хората в телефонните измамници, които явно имат някъде нелегален университет, където разработват все по-нови техники и ги усъвършенстват. Най-добре, както на строителните обекти е задължително да се провежда инструктаж за безопасност, във всяка фирма или учреждение да се провежда ежедневен инструктаж за отпор на телефонните измами. Само когато осъзнаем силата си на потребители и мощта на пазарния механизъм на търсене и предлагане, ще успеем да сборим престъпността. Защото, както се видя, ако чакаме на полицията, така и няма да го доживеем.


4 коментара:

САНДО каза...

Или ако можем да перефразираме така старата поговорка : "Господи, пази ме от полицията, а от бандитите аз сам ще се пазя!"

8 zh Team каза...

Лошото е като не можеш и от двете да се опазиш.

Bla каза...

А най-лошо е, ако от Господ не успееш да се опазиш.

Unknown каза...

Бла,
Ти не си ли сред природата :)майтапя се.
По въпроса всички са в кюпа, че дори си помагат, казвам го от опит.