сряда, 19 август 2009 г.

НАЧАЛОТО НА БЕЗКРАЯ, ЛОВЪТ НА ВЕЩИЦИ И ЙЕЗУИТСКИТЕ НОМЕРА


На 19 август, преди 20 години в Унгария над 600 души преодоляват граничните заграждения към Австрия и както бил казал Хелмут Кол изваждат първия камък от Берлинската стена. Важна дата, но, уви, след 20 години, в България никой не я е и чувал, затова пък всеки над 30г. може да каже кога е избухнала Октомврийската революция. За повечето страни от Източния блок, или поне за тези, които сега са членки на ЕС, това е началото на края. Края на един дълбоко нехуманен режим, обрекъл редица поколения на нещастно живуркане в лъжа, страх, лицемерие. Независимо как поколенията ще напишат историята, дали ще отсъдят, че режимът се е разрушил отвътре или пък главно отвън, тази дата ще трябва да се запомни, защото е запечатала стремежа на хората да изплуват от вонящото блато и да бъдат свободни. Да, за някои страни това е началото на края и те видяха този край.

Ние, българите, обаче видяхме само началото. После вместо да кажем „Good bye, Lenin!“ ние започнахме едно безкрайно завръщане към него, което почти достигна кулминацията си през последните 4 години.

Затова онзи, който успее да улови вещиците, причинили това на България, може би най-после ще успее да ни доближи до края. Дали това ще стане, предстои да видим. А ловът се очертава да е интересен за наблюдение.

Освен „лов на вещици” мракобесническото средновековие ни оставя и израза "йезуитски номера". Йезуитските номера са такива, при които истината се изопачава така, както е удобно, за да се постигне дадена цел. С такива номера бяхме управлявани през последните четири години и те са отличителната характеристика на Станишево - Първановата банда. Йезуитското изопачаване на истината продължава и сега, въпреки очевидните и неопровержими доказателства за масови престъпления на бившата вече власт. С всяка своя публична изява тези хора взривяват границите на търпимост и благоприличие. Затова най-добре просто да не се изявяват публично, дори това да е повод за обвинение в цензура. Те достатъчно се я прилагали, нека сега да опитат какво е.

2 коментара:

chris каза...

Здравейте,
приветствам Вашия постинг. Обаче съвсем извън родния политически контекст ме смущава едно изречение в него: "Освен „лов на вещици” мракобесническото средновековие ни оставя и израза "йезуитски номера"." Много неща съм забравил, но направих проверка и тя показа следното:
1. Изразът "мрачни/тъмни векове" (Dark Ages) неправилно се приписва към цялото Средновековие - той е създаден през 1330 от Петрарка в литературно-критически смисъл с цел да означи собствената му изолация от Класическата Античност и е разширен впоследствие от историци до периода от Класическата Римска Античност до Високото Средновековие, тоест отнася се само до част от Средновековието.
2. Йезуитският орден е създаден през 1534 година, тоест доста късничко, за да се отнесе с лека ръка към Средновековието.

Сърдечни поздрави!

Анонимен каза...

Даа,Станишево-Първановото е наистина една банда!Проблемът е,че тяхното завръщане сякаш е вечно!Не бих се учудил ако след четири години,чисти като ангели,Суека Станишев,Румбата Петков и Румбата Овчаров са отново управляващи,дошли на власт с анти-корупционно говорене и силни медийни изяви!haralanov.blog.bg