петък, 5 март 2010 г.

СОЦИАЛНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ЯДОСВА СОЦИАЛНО

За двете години от мандата си социалният ни президент отнесе доста критики. Нормално. То който и да беше, щеше да ги отнесе. Така сме си устроени.

Анонимният му биограф от „Уикипедия” се е постарал да припомни част от тях, които са достатъчни, за да засегнат не само него като личност, но и да разколебаят като цяло доверието в представляваната от него институция. Агентурното минало, позицията за НАТО, машинациите на БСП около „Петрол срещу храни” и режима на Саддам, създаването на тройната коалиция, бракониерските ловни подвизи и пр. Можеше да добави и топлите му връзки с милионерските кръгове (напр. Георги Гергов) и с руските му господари. Не липсваха и пикантерии из жълтите издания, които решиха, че мачистки устроеният българин несправедливо е лишаван толкова време от свой роден Бил Клинтън.

По - малко или повече сериозни, всички тези упреци бяха отминати от страна на президента с хладнокръвие, с кратък или напълно липсващ коментар. Човекът е зает с важни държавни дела, следи какви ги вършат депутатите, налага вето след вето, освен това представлява насам - натам страната (за дълъг период от време много усилено я представляваше в бившите съветски републики), къде ти ще се занимава с разни вестникарски приумици. Разбира се, че е под нивото на един толкова възпитан, интелигентен и така широко скроен човек и президент.

Има една тема обаче, която явно му е слабо място и е в състояние да разколебае сериозно хладнокръвието му. А именно - имотното му състояние. Кой знае защо, при всички горепосочени репутационни петна е решил, че именно това е най- черното и че тъкмо то е най – пагубно за авторитета му. Дотолкова е засегнат, че чак е готов да лиши от препитание хората, дръзнали да зачекнат темата. Е, с един вицепремиер малко по- трудно ще се получи, отколкото с журналист, но факт е, че невъздържаният бъбривко Дянков днес извървя пътя си към Каноса и се опита да заглади нещата. Засега неуспешно.

Може би има някаква логика във всичко това. Сътрудничеството на ДС например намира мащабна подкрепа, минавайки за изпълнен дълг към родината. Ловджиите сигурно благородно завиждат за отстрелването на редки екземпляри, Герговците пък вероятно нямат нищо против да спонсорират институцията, тъй като услугата им се връща многократно.

Какво ще стане обаче, ако социално мършавият български народ остане без социален президент? Нима лишеният от достоен живот и елементарни битови блага български пенсионер ще продължи да подкрепя него и партията му електорално, научавайки каква социална пропаст всъщност зее между тях? А както се чува, планирал се някакъв собствен политически проект. Може би вече се печатат бюлетините, затова че трябва да има кой да ги пуска.

снимка:www.bnr.bg/.../Img%20610-343/610%20parvanov.jpg

3 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Да, ама герберитре вече му кроят капа! Този път като нищо ще гризне дръвцето...

Емил Попов каза...

Харесва ми статията, но съм малко притеснен от цялата тази мъгла. По принцип не съм мнителен и фен на конспиративните теории, но вдигащата се пушилка около този скандал все повече събужда съмненията ми за някаква договореност между ГЕРБ и Първанов. Не ми се вярва Първанов да е толкова глупав, че сам да попадне в капана, който е сложен уж за Дянков. Да не подценяваме уменията за манипулация на БКПейците. Не е възожно да не му е било ясно каква бурна реакция сред общетството ще предизвика публикуването на стенограмата. Още повече, че и слепец забелязва, че кръстосаният разпит е организиран предварително. (този факт налива още масло в огъня). Никак не ми се вярва, че всичко това е убегнало на мощния манипулатор Първанов. Наистина не ми се вярва да е толкова сляп, но пък силно се надявам да греша в догадките си...

8 zh Team каза...

Бурната реакция в интернет обществото е едно, реакцията сред симпатизантите на БСП и на Първанов е друго. Те приемат тези манипулации за чиста монета, затова именно са предвидени техните реакции, а не тези на мислещите хора. Въпросните симпатизанти в момента доста са насъбрали на Дянков, а и очевидно по-слабата му позиция в диалога само затвърждава мнението им.
За мен пък продължава да е загадка, защо именно имотният въпрос най-много засяга президента, след като имаша доста по- сериозни обвинения срещу него.