понеделник, 28 декември 2009 г.

И ЗАЩО ЩЕ СЕ СЛУХТИ?

Така или иначе ЗЕС е приет. Радетелите за спазване на гражданските права може и да продължават да мърморят и да се изказват компетентно или пък емоционално по блогове и блокове, това едва ли ще обезпокои рейтинговата нова власт. Колко е "нова", историята един ден ще покаже.

Какъв е изобщо смисълът от занятието? Според законотворците – за нуждите на националната сигурност, за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления. Вместо да заекват неубедително в сутрешните блокове, нека представителите на МВР да извадят една статистика, от която да се вижда колко и какви тежки престъпления са разкрити с помощта на СРС-та.

Най - пресен пример за това, колко е безсмислено да се нарушават правата на хората с оглед на сигурността им е атентаторът Абдулмуталаб. Както в САЩ, така и в Англия, където се е подвизавал младежът, гражданите отстъпиха много от демократичните си права, които иначе упорито и неотстъпчиво защитават. И там се слушат телефони, по летищата се претърсват и най-съкровените ъгълчета на чантите, че и бельото даже. Камери следят и записват в магазините, училищата, по улиците. Личното пространство е сведено до минимум. Ако в дома си разполагаш с лукса да имаш своя стая, можеш да останеш час -два на ден насаме с мислите и пороците си. И ето, че нормалните хора се свиват като затворници, озъртат се виновно и се питат дали не изглеждат подозрителни, ако си пуснат щорите. А пък Абдулмуталаб - овците си щъкат необезпокоявани кеф им в Англия, кеф им в САЩ или пък да забършат някоя бомба в Йемен. Компетентните органи дори не са обърнали внимание на предупрежденията на бащата, че синът му проявява радикални възгледи. Сега се цитират и учителите му, които се сетиха, че бил защитавал режима на талибаните. Червената лампичка не светва даже, когато съюзникът Великобритания му отказва да го пусне да продължи образованието си, поради някои съмнителни връзки. Неогрялата мнозина българи мечта за щатска виза става реалност за Фарук.

С оглед на тези факти легендарните усилия на ЦРУ да опази сигурността на страната си остават легендарни и дават храна на маса гладни холивудски режисьори и сценаристи. Все някой трябва да ги храни!

И отново с поглед към родната действителност да помислим за какво ще се използват и са били използвани подобни материали, предмет на въпросния ЗЕС и на толкова дискусии. Честно казано вълнението на правозащитниците ми изглежда малко преувеличено. Всички знаят, че МВР подслушва. При това без да си играе да иска разрешение от разни там съдии. Като пример за пореден път бих посочила уволнения от министър Цветанов старозагорски комисар, натъпкал стаята на шефовете си с бръмбари, за да може евентуално после да ги шантажира. Разбира се, че подобни материали не могат да се използват в процес, ама кой въобще говори за процес. Достатъчно е да притиснеш когото трябва с един запис, с една разпечатка или деликатен мейл. Гузната съвест едва ли ще има сили да се опълчи на неправомерното им използване. А и да не е гузна, бързо може да я превърнат в такава. Тези неща са дългогодишна практика на ДС, а пък както всички знаем, тя все още е навсякъде около нас. Грижи за сигурността ни с опитна и веща ръка. И уши.

Лошото е, че докато правозащитници и ченгета спорят в топлите телевизионни студия, навън случаите на отвличания продължават. Случаи като Белнейски продължават да остават неразкрити. Красьовците и баджанаците им продължават да доставят закуски на съдиите и да им правят ремонти. Те от своя страна продължават да си вземат по 15 порядъчни заплати годишно.

Сигурно има статистика за доверието на американците към институциите им. Щом една толкова маниакално привързана към гражданските си права нация е съгласна да се лишава от тях вероятно това доверие е доста голямо. Странното е, че макар ние ежедневно да псуваме депутати, министри, ченгета, съдии и изобщо всичките си държавни институции, защото нямаме никакво доверие в тях, толкова безболезнено сме готови да им отстъпим всичко, което поискат от нас. На хората, дръзнали да се опълчат срещу подобно посегателство, се гледа като на вманиачени компютърни специалисти, които трябва най - добре да се натупат едно хубаво, че да престанат да дрънкат глупости, от които не разбират!

15 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Тоя подход към проблема, това че не призоваваш директно за бунтове, това сега не е популярно.
Поздравления за развитието през последната година. Не ме бива по комплиментите, а и не знам как ги приелмаш, но определено гледната ти точка се променя.

8 zh Team каза...

Благодаря за комплиментите, всеки ги приема с удоволствие. Не съм си правила равносметка, но сигурно отстрани повече се забелязват някои неща.
А пък бунтове никак не могат да се очакват. Хляб още има, зрелища на корем, така че всичко е ок. На който не му харесва, да си пише в блога или да се изнася някъде.

Анонимен каза...

една наивна баба казва, но кой да я слуша...
И преди и сега ченгетата от ДС ни...ама ни пазят, както се казваше в един виц от соц.времето.Знайно е защо се подслушва - за компромати и натиск когато стане нужда...Лошото е, че сега всяка информация се и ПРОДАВА и може да се ползва освен за изнудване и за грабежи, отвличания и пр...Нямам доверие, че от подслушването ще пострадат евентуални престъпници и терористи - те знаяь как да се пазят или...да се откупят.Не призовавам и към бунтове -просто няма смисъл:кучетата си лаят....
Гадно е това, което става и още по-гадно е, че явно ДС и сегашните ченгета просто...си остават същите, а пък балъците - ние, не само че им плащаме сметките, ами сме и вечните им жертви!

LaSombra каза...

С риск да прозвуча параноично, тероризъм, отвличания и убийства винаги е имало и винаги ще има. Просто на правителствата по света им хрумна да използват това за да наплашат хората и да сбъднат мечтата си -- да знаят всичко за всеки. Както пише в "1984" -- "Партията иска власт заради самата власт. Не ни интересува добруването на другите, интересува ни единствено властта. Не богатство, лукс, дълъг живот или щактие: само власт, чиста, неподправена власт(...) Властта, към която се стремим, е не власт над предметите, а над хората(...) Властта означава да разкъсаш човешките съзнания на парчета и да ги пренаредиш според своите нужди"

Анонимен каза...

За сега изменението на ЗЕС е прието само на първо четене в зала. Докато стане част от нашето законодателство има оше доста път. Всяка партия и всеки политик у нас ще се възползва от това време. Дано техните действия са от полза за обществото и гражданите.

Радо каза...

Кака, нещо се загуби напоследък...

Анонимен каза...

Вот новейшие кинофильмы что я нашла в интернете из рабочих

Анонимен каза...

песни бесплатно
[url=http://remuz.ru/81-петлюра.html]слушать петлюра[/url]
бесплатная музыка скачать
[url=http://remuz.ru/365-ранетки.html]слушать ранетки[/url]

Анонимен каза...

Варез - качай всё бесплатно.

Анонимен каза...

http://dematom.com/images/2011/08/19/426001-20_let_nazad_demotivator_vygliadel_imenno_tak.jpg





_________________
Недостаточно знания, необходимо также применение; недостаточно хотеть, надо и делать.

summer каза...

Темата е много интересна.
Детективски услуги

555a каза...

Статията ми хареса!
Компютърни игри

Анонимен каза...

http://congbachessne.tk/comments/anketa/83022 Отзывы о девушке Naomi, Москва, (965)4496256
http://www.rewtggs.tk/ind/anketa47565.htm#tp33864 Проститутки M. Авиамоторная - Индивидуалка Вероника, +7 (917) 575-86-97
http://chlorigheiru.tk/ind/anketa78648.htm Проститутки Индивидуалка Инга, +7 (903) 776-59-34
http://fracenberri1975.tk/ind/anketa18267.htm Проститутки M. Университет - Индивидуалка Настя, Район ЮЗАО, не доступен
http://flicwindecos.tk/ind/anketa79256.htm Проститутки M. Дмитровская - Индивидуалка Оксана, Район САО, Дмитровский, +7 (909) 634-28-41

Анонимен каза...

http://invesinolph.tk/checked/anketa/14145 Оценки Лера, Москва, (926)5474807
http://burrighchipve.tk/checked/anketa/59816 Оценки Алиса, Москва, (926)6566738
http://diserare.tk/ind/anketa87267.htm Проститутки M. Бауманская - Индивидуалка лана, +7 (916) 647-86-76
http://nemoroomar.tk/mass/anketa85952.htm Массажистка Жасмин, M. Смоленская - Район ЦАО, Арбат, +7 (495) 970-37-42
http://chlorigheiru.tk/ind/anketa63249.htm Проститутки M. Тульская - Индивидуалка Ксюша, +7 (967) 251-04-19

гостиничная проститутка порновидео

Анонимен каза...

друштвото за заем што ми дава заем од 5.000.000,00 УСД Кога другите инвеститори за заеми ја занемаруваат мојата понуда, но г-ѓа Бенџамин ли ми даде кредит за успех.Тие се директно во финансирање на заем и проект во однос на инвестициите. тие обезбедуваат решенија за финансирање на компаниите и поединците кои бараат пристап до фондовите на пазарот на капитал, можат да ви помогнат да го финансирате вашиот проект или да го проширите вашиот бизнис .. Контакт преку е-пошта :::: Исто така Lfdsloans@outlook.com или напишете на whatsapp Број на + 1- ( 989-394-3740)