събота, 12 декември 2009 г.

ОБРАТНИТЕ ИСТИНИ


Като всяко добро момиче и аз си падам по лоши момчета. Затова един от любимите ми поети е средновековният никаквец Франсоа Вийон.

А едно от най-популярните му стихотворения е „Балада за обратните истини” :

(Последната строфа в превод на Васил Сотиров:

Вас ви дразни подобен похват?
Изигран, аз съм всъщност богат.
Йезуитът е доблестен гад.
От трагизъм сме смешни наглед.
Няма истини без маскарад.
А на влюбен умът му е в ред. )

Като гледах днес новините и за пореден път се сетих за това стихотворение. Ето и някои обратни истини, които си представих:

Доган НАИСТИНА се отказва да е лидер на ДПС.

Станишев се засрамва.

Пенсионерите НАИСТИНА получават /или НАИСТИНА не получават/ коледни добавки.

Бойко изпълнява онова, което е обещал.

И т.н. Спирам дотук, всеки може да продължи както го влече.

Добре, че нямам таланта на Вийон, та не се опасявам, че ще ме споходи неговата орисия. Даже и на Пишурката нямам таланта. Но пък от друга страна бездарието е спасило много народ. А в днешно време даже и храни маса самозвани звезди. Че като се има предвид накъде върви демокрацията напоследък, знам ли кой какво чете и къде докладва?

11 коментара:

Радо каза...

"знам ли кой какво чете и къде докладва?"

Според теб, кой те чете? ;)

Апостол Апостолов каза...

Да, бездарието и посредствеността са много нужни, защото те създават у повечето хора чувството за равенство.

8 zh Team каза...

@Радо: Който иска - чете, който не иска - напуска. Ако е тактичен, без злобни намеци.
@Апостол: За съжаление е така, затова и у нас изплува посредствеността. По-лесно е да се идентифицираш с някой от твоята категория, отколкото да положиш усилия да постигнеш нещо повече.

Радо каза...

Нима видя злоба във въпроса ми?

8 zh Team каза...

Може и така да ми се е сторило. Рискът на многословието е да досадиш, на краткословието да останеш неразбран.

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Ако живееше днес, Вийон щяха да го обесят (фигуративно казано) не за криминални дела (за такива неща днес не бесят много-много), а за поезия.

8 zh Team каза...

и аз така мисля, ама хубаво щеше да ги нареди всички

Анонимен каза...

Аз те чета и то редовно. :)

Симеон Дянков наистина разбира от икономика.

Образованието и здравеопазването наистина са приоритети на правителството (което и да е то).

Яне Янев наистина се интересува от избора на наистина неплатените си избиратели.

8 zh Team каза...

Благодаря за подкрепата, както и за допълнението. Интересно ще е всеки да добави по нещо. Ако се събере накрая и се отпечата, може да покрие магистрала "Тракия". Дето ще е готова 20...и коя беше!

Апостол Апостолов каза...

Права сте за поминъка на бездарниците.
Покойният Васил Цонев обичаше често да казва: "Ние, българите, не бива да се подиграваме със самодейците, защото всички си изкарваме хляба със самодейност."

Anonymous каза...

Съпругът ми и аз сме женени от около осем години. Бяхме щастливо женени с две деца, момче и момиче. преди пет месеца започнах да забелязвам някакво странно поведение от негова страна и няколко седмици по -късно разбрах, че съпругът ми се среща с някого. Започна да се прибира късно от работа, вече почти не се интересува от мен или децата. Понякога излиза и дори не се връща у дома за около три-шест дни. Направих всичко възможно да отстраня този проблем, но без резултат. Станах много притеснен и имах нужда от помощ. Докато разглеждах интернет един ден, попаднах на уебсайт, който предполага, че DR WALE може да помогне за решаването на брачни проблеми, възстановяване на разкъсаните отношения и т.н. И така, почувствах, че трябва да се свържа с него, след като се свързах с него, казах му проблемите, с които се сблъсквам в брака си, той ми каза, че ще направи магия за мен. което той направи добре за мен. Няколко седмици по -късно съпругът ми дойде при мен и се извини за грешките, които направи, и обеща никога повече да не го прави. Оттогава всичко се върна към нормалното. Аз и семейството ми отново живеем заедно щастливи .. Всичко благодарение на д -р УОЛ. Ако имате нужда от заклинател, който може да направи магия, която наистина работи, предлагам да се свържете с него. Той няма да ви разочарова. Това е неговият WhatsApp/Viber: +2347054019402 или E-mail: drwalespellhome@gmail.com