понеделник, 15 юни 2009 г.

ДЕПУТАТИ (За изгубената чест на пагона)



Напразно брои Любен Корнезов и моли, моли и брои. Позова се и на честта на пагона („дето се вика”). Депутатите от 40 парламент не можаха да преодолеят изкушението да скъсат веригите през последния си работен ден и както съветва един английски денди, му се подчиниха.

Някой да се учуди?

Вечерта баш председателят Пирински заяви по телевизията, че от депутатското реноме зависело спазването на законите. Да бе, казвам си, че той ли лови джебчиите и ги респектира? Приех думите му с враждебност, понеже все ми се струва, че столетницата не обича много този стълб на демокрацията – разделените и независими власти. Тя все иска да съединява нещо – пролетарии, държавни постове, уж несъединими партии. Като се размислих обаче, стигнах до извода, че той има предвид следното: Като представителна и елитна извадка от народа, депутатите ни показват как ние трябва да спазваме законите, които те приемат, за да оцелее държавата ни или просто, за да си нямаме неприятности. Ами да видим тогава, да се поучим.

Като вземем въпросния ден за пример, можем да се поучим как се спазва трудовото законодателство – а именно, през куп за грош. Все пак, не е за препоръчване да опитвате, особено това важи за работещите в частния сектор.

Що се отнася до данъчното законодателство, по данни на Сметната палата 20 депутати и общо 174 висши държавни чиновници са подали неверни декларации- я забравили за притежания на половинките, я нещо друго. Но какво са за тях земните блага, когато те имат такива висши цели?!

Това че избягаха позорно от приемането на последния закон, а именно Закона за движение по пътищата, който щял да въведе разни нови ограничения, нещо навежда на някои мисли. Като знаем какви коли карат....

Да оставим настрана разните екстремни случаи като педофилски скандали, процеси за лъжесвидетелстване и бой.

Сигурно все пак има и позитивни примери, от които да се поучим. Ама ние, българите, все лошото виждаме.

Каквито и да са били, депутатите от 40тия парламент вече са екс. Сега сме обърнали взор към тези от 41вия или поне те така си мислят. Едно е сигурно - в първия работен ден ще са значително повече на брой, отколкото в последния. Но има и нещо ново, което буди сериозно безпокойство – вероятността сградата на парламента да опустее съвсем, тъй като за удобство е възможно събранието да се премести в СЦЗ. Софийски централен затвор. Някой започват от там кампанията си и според упорити слухове, броят им расте. Ще е жалко за средствата, пръснати по ремонти и осигуряване на максимален интериорен комфорт на парламента. Но пък и затворът може да спечели от това. А ние?

Няма коментари: