вторник, 20 януари 2009 г.

НОВИЯТ МЪДРЕЦ НА РЕПУБЛИКАТА



Доскоро си мислех, че любимият ми образователен министър е интелектуалната корона на правителството, поставена му от царя, най-големият принос от страна на НДСВ към вещото управление на републиката. За пример ще приложа само няколко цитата, разбира се извадени от контекста като всички такива, но показателни за мъдростта и изяществото на мисълта му:

 -          Аз самият харесвам мислите си, но не винаги ги помня всичките...Когато казвам неща, които невинаги са очевидни, все пак се надявам да допускате, че зад тях стои някаква мисъл.“ — в-к „Стандарт“

-          „Животът е по-богат от моето въображение.“

-          Въпрос на синдикалист към Вълчев по време на учителската стачка — „Г-н Вълчев, не ви ли омръзна да сте нарцис?“

Даниел Вълчев: „Не ми е омръзнало да съм Нарцис, тъй като в момента аз съм Зевс.“

-"Униформата е за всички деца и трябва да се спазва по еднообразен начин".

 С все по-голям интерес обаче следя изявите на новия министър на икономиката и енергетиката. Звездата му заблестя особено ярко покрай газовата криза и е на път окончателно да засенчи тази на Вълчев. Може би единствено една нова учителска стачка би спасила последния, тъй като отново ще му даде възможност да се докаже, но такава едва ли ще се случи скоро.

Първо, забележителна е цялостната позицията на енергийния ни капацитет по случая, която се люшкаше насам - натам като рибарска лодка при 9 бала вълнение. От спокойна и леко вяла в началото към края така се разтресе, та чак се спомена и за някаква терористична атака.

Покрай кандидатстудентски и кандитатгимназиални кампании се появяват и дежурните ловци на бисери. Предлагам им обаче да не чакат толкова дълго и да излязат малко от това вече поизтъркано амплоа. Нека да наострят моливи и затаят дъх, защото наистина има какво да се чуе. Ето например:

 -          “Трябваше да я има тази криза, всяка криза е здравословна. Отношенията на българите към Русия се опират на други исторически факти. Но сега и Русия, и Украйна носят отговорност и тя директно е политическа”.

-          “Не отписваме икономиката, а я описваме - следим 357 предприятия, които използват газ, дневните загуби са около 14 млн. лв. От началото на кризата загубите са за около 140 млн. лв."

-          “Можем да пуснем само един реактор за пет месеца, защото само за него имаме гориво".

-          Ситуацията е спокойна с доставките на природен газ, но на много ниски нива и с икономически ограничения. /18.01./

-          „Ако се беше срутил някой блок в България, щяхме да получим до сега помощ и от Украйна и от Русия, а какво стана сега.

 Едва ли има нужда от коментар и тълкование. Разбира се това за контекста винаги може да се приложи като оправдание, но все пак както казват хората: "Казана дума – хвърлен камък."

Силно съм обезпокоена за мястото на ресорния си министър в класацията на мъдреците. Чак ми се иска да спретна една стачка. Или седянка, да не издребняваме. Моля, желаещите да се обадят, за да имам представа за мащабите на събитието, по-късно ще взема ЕГН-та и други лични данни, за да улесня полицията.

5 коментара:

Анонимен каза...

Хаха,интелектуални корони.На Това Правителство.Златина,пропускаш и още един.Онзи,балансьора де.На когото всичко се крепи.И чиито мисловни дискурси и философски наративи,ние с теб не разбираме.Тотална дефрагментация.Там е работата,че такива като тях-хич не ги слушам.Не се интересувам аз от височината и величието на мислите им.Обикновена глупост и самонадеяност е тяхното!Поздрави!haralanov.blog.bg

8 zh Team каза...

Балансьорът много не се изявява медийно, той си гледа къщурките. Докато някои ги утвърждават като медийно присъствие, за да се създава впечатлението, че някой прави нещо. А то не е така. Никой нищо разумно не прави.

САНДО каза...

Дали интелектуалното ниво на управляващите е отражение на народната ни мъдрост? Едва ли... Най-вече защото никой народ по света не е заслужил такава тежка участ - хем са му нахлузили хомот, хем го налагат с тежка тояга, а и на всичкото отгоре го псуват по каруцарски и му се подиграват. Аман от министри-идиоти!

8 zh Team каза...

Не знам, ама все по-малко стават годните алтернативи на политическата сцена. Да не кажа, че хич не се виждат.

Анонимен каза...

Е,тук не изтрайвам и ти казвам директно.Аз виждам алтернативи на политическата сцена!Алтернатива ВИНАГИ има!Хайде не бъди от общият хор на оплаквачките!И не мисли,че моята алтернатива е четирибуквенна!Знам,че ме разбираш!Поздрави...haralanov.blog.bg