понеделник, 27 юни 2011 г.

ОВЧАРО- ИНТЕЛИГЕНТСКА


Чувството за хумор и самоирония са присъщи предимно на интелигентните хора, било то природно интелигентни или пък развили интелекта си благодарение на добро и достатъчно образование. Самоиронията ти дава дистанция и способност да се видиш отстрани, да забележиш грешките си и да не се заблуждаваш, че си Бог, независимо от социалния и финансовия си статус. Тя те прави толерантен към другите и демократичен. Не на последно място чувството за хумор те прави жизнен, дава ти сили да се пребориш с трудностите в живота и като цяло го прави по - цветен и хубав. Ако ти липсва по природа, това чувство може да се развие чрез познанието и чрез осъзнаване на границите му и на границите на човешкия живот изобщо.
Вероятно много хора са писали и изказвали мисли по въпроса. Особено въздействащо е разгледал това чувство и светоусещане Херман Хесе в "Степния вълк" чрез двама гении като Гьоте и Моцарт. Ако човек е прочел веднъж този роман, ако той е влязъл в сърцето и паметта му, няма начин да се взема прекалено насериозно и да се самозабрави.
Ако обаче човек е прочел само един роман в живота си и се гордее с това, а пък единствените стихотворения, които познава, се стихоплетствата посветени нему от някакви жадуващи пет минутна телевизионна слава бабички, тогава този човек е твърде вероятно да не познава собствените си граници. Положението става още по – лошо, ако този човек се е издигнал по някакъв начин сред другите, въпреки дефицитите в образованието и интелекта си. Тогава носителите на тези качества за него са лош и слаб материал, „меки китки”, както се казва.
Ироничната инициатива „Ден без Бойко Борисов” не е замислена със злоба, отрицание и завист. Създателите й ясно подчертават това. Дори признават за някакви постижения на управлението, които много от включилите се не виждат. Създателите й застанаха зад нея с имената си, за разлика от множество анонимници в социалните мрежи, не се уплашиха дори да се покажат по телевизията. Най – малкото това заслужаваше уважение, а не нелепото и напоследък често използвано клеветническо обвинение, че са купени и подстрекавани от някакви тъмни опозиционни сили. Ако не уважение, поне внимание, заслужават онези  7 676 души, които са се включили едва на втория ден от появата на групата. Защото те са част от този народ и явно са недоволни от нещо. А пък тъмните сили едва ли биха похарчили толкова средства за всички тях предвид предстоящите избори и нуждата да финансират някои други по - многобройни групи.  
Ако имаше поне мъничко чувство за хумор (при това не дебелашко - чалгаджийско) и самоирония, обектът на този призив щеше да отговори по – подходящо и разумно на въпроса:  „Ще се включите ли в инициативата?” Дори можеше да каже, че се присъединява към каузата. Тогава просто щеше да избегне по – нататъшни въпроси и да спаси някой друг глас.
Понеже скоро всеки глас ще му е от полза.

4 коментара:

И.Радулов каза...

Без съмнение централите на партиите от политическия ни мейнстрийм от "п р е х о д -а " са под много силна психоза - психирали са се от реалната перспектива за остър провал на предстоящите местни избори ,при който и на местно ниво официално ще лъснат изцапаните задни части на партизанските ,ятаческите и клиентилистките им активи...За т...ова ,въпреки червено -синята и друга мъгли средата ни е силно заредена с "труженици на черния PR" , които непрекъснато правят опити да ни направят съпричастни към всевъзможни групи ,или призиви ,генериращи черен PR срещу новите управляващи...Една такава проява е тази ,към която неколкократно прави опит да ме приобщи Valeri Naydenov (" Ден без Бойко Борисов") Разбира се ясно е ,че чрез интензивна обработка на публиката посредством технологии като пропаганда и “черен PR” (Public Relations) е възможно да се модифицират стереотипи, да се прибавя, обогатява или обратно-да се отнема от техните характеристики. Лицата , които ни убеждаваха , че избирайки Борисов ,избираме Костов ни манипулиха , знаейки , че според К. Боулдинг, хората действат не в съответствие с обективните факти на една ситуация, а с имиджа на тази ситуация. Тези лица , сега са станали още по-агресивни и дори се допуска че са си спретнали с други такива политически картел ..., което си е твърде логично ,наблюдавайки деятелностите им.
Аз обаче п р е д л а г а м в този "Ден без Борисов" да се говори искренно и честно за деянията на политическата класа на п р е х о д-а ни , за престъпренията и заблудите й , за грабежите , за убийствата , за криминалната приватизация и мърлявото законодателство...А Вие?

8 zh Team каза...

Това, което мисля, съм го написала. Не споделям мнението за някакъв черен пиар в случая, за въздействие от страна на някакви политически сили и пр. Впечатлението ми от тези млади хора е, че са достатъчно свободомислещи и въобще мислещи, за да го допуснат. А честен разговор за българския преход няма да се проведе, докато бившото ДС и производните му ни управляват.

desi каза...

Съгласна съм с написаното!
работа

Анонимен каза...

друштвото за заем што ми дава заем од 5.000.000,00 УСД Кога другите инвеститори за заеми ја занемаруваат мојата понуда, но г-ѓа Бенџамин ли ми даде кредит за успех.Тие се директно во финансирање на заем и проект во однос на инвестициите. тие обезбедуваат решенија за финансирање на компаниите и поединците кои бараат пристап до фондовите на пазарот на капитал, можат да ви помогнат да го финансирате вашиот проект или да го проширите вашиот бизнис .. Контакт преку е-пошта :::: Исто така Lfdsloans@outlook.com или напишете на whatsapp Број на + 1- ( 989-394-3740)