сряда, 22 юли 2009 г.

С ТВОИТЕ КАМЪНИ - ПО ТВОЯТА ГЛАВА


Така може да се обобщи първият парламентарен ден на новата опозиция. Явно, наблюдавайки безплодните напъни на дясното да намери някаква приемлива форма на консолидация, бившото мнозинство беше се нагласило да гледа сеир. Наред с подигравателното хихикане, подготовката включваше разни жалки процедурни хватки, сякаш досега г-дата другари бяха най-големите блюстители на парламентарния ред. От една страна може и така да е, като си спомним за различните командни жестове, указващи как да се гласува. От друга страна, обаче, едва ли някога ще разберем колко закона са приети без необходимия кворум и съответно са процедурно уязвими. Доколко и занапред дясното ще бъде така единодушно, сигурно и самото то не знае, като за начало обаче доста поизнерви колегите вляво, като им показа какво е да си безгласна буква и да присъстваш само формално в парламента. В резултат на което хихикането ставаше все по-нервно.

Голямата победа обаче беше приетото решение относно бившите агенти на ДС. Един от аргументите, с които потърпевшите се опитаха да го оборят бе, че така депутатите нямало да бъдат равнопоставени, а по конституция видите ли, не можело да се делят на категории. Ами ето, сега му е времето да видят, как така се получава че според конституцията уж всички са равни, пък накрая има някои по-равни. Понеже това народът от много време насам го гледа. По времето на социализма дори беше регламентирано родата на т.нар. партизани и ятаци да има предимство навсякъде, що има конкурс – за гимназии, за университети, за работа. Нима това беше конституционно?

Според изнесени вчера данни на Комисията по досиетата, до 1997г. кадри на ДС са управлявали и БНБ. Ами да ги попитат тогава, след като са толкова способни и загрижени за Родината, как допуснаха инфлация от следвоенен тип. Едва ли новината за агентурното присъствие във финансовия свят може да изненада някого. Свикнали сме вече с мисълта, че те са навсякъде в живота ни, дори в идеалните сфери на изкуството. Най-лошото е, че предишното правителство направи всичко по силите си, за да ги легитимира като герои. Затова тази първа крачка - прогонването на сатрапите от ключови парламентарни позиции - дава надежди, че все някой ден ще си получат заслужената обществена и политическа оценка. Поне това.

снимка: http://images.derstandard.at/t/12/20070624/stein.jpg

Няма коментари: